Rocky road

Gav mig på rocky road i år igen o det gick alldeles utmärkt!

Ingredienser:

300 g choklad (mörk, ljus eller lite blandat, jag anser själv att bara mörkt blir alldeles för mäktigt!)
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows (tillklippta skumtomtar eller vanliga marsmallows funkar också!)
1,5 dl salta cashewnötter eller salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter

Gör så här:


Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda i samtliga ingredienser. Jag brukar hacka det lite, specielt nötterna. Fyll smeten i en liten plåt eller form (gärna klädd med bakplåtspapper) och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i lagom stora bitar.


Maraboufudge

Sprang på detta recept ständigt ute bland bloggvärdlens alla kakor så jag var ju tvungen att testa själv. Resultatet blev väldigt bra o dom var tokgoda. Dock funderar jag på om man skulle minska på honungen nästa gång för jag tyckte dess smak var lite för framtträdande, kanske hade jag bara en supersmakrik honung? Hur som heslt, tänk på att låta den bli riktigt kall innan ni skär upp den, annars blir den räfflig o kanterna inte alls så släta som de ska var. Jag gjorde själv felet ;) men jag lärde mig iaf något nytt!

Ingredienser:

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram mjölkchoklad

Gör så här:

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt därefter smeten småkoka på medelvärme tills den kommit upp i 120 grader.

När den nått 120 grader (det kan ta en stund) dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen i 2 minuter. Ta därefter av kastrullen från plattan och bryt ner mjölkchokladen i smeten och rör om tills den har smält. Häll upp fudgen i en ganska liten bakpappersklädd form, jag hade ca 20x20, men personligen tycker jag att den var för stor, man vill ju ha lite tjockare fudgebitar, iaf jag ;) Ställ in formen i kylen och låt den stelna. Skär upp fudgen i rutor.

 


Äppelkräm med röda vinbär

Av de överblivna bären från vinbärskolan o några äpplen gjorde jag en härligt röd kräm igår. Hitta inget recept på just den kombon som jag tyckte om så jag exprimenterade lite själv. Jag kan ju inte säga att jag är någon van krämmakare men resultatet blev härligt sötsurligt o gjorde sig ypperligt tillsammans med kall mjölk. Mumma!

Ingredienser:
4-6 pers

ca. 0,5 liter röda vinbär
4 små äpplen
0,5 liter vatten
1,5-2 dl socker
1-2 kanelstänger
2 msk potatismjöl

Gör så här:


Koka upp vattnet tillsammans med socker o kanelstänger. Skala o hacka äpplena smått o lägg i dem och vinbären sockervattnet. Koka allt mjukt o lite mosigt. Rör ut potatismjölet i ett par matskedar kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt krämen koka upp o ta den sedan från plattan. Låt svalna en aning o sedan är det bara att mumsa!


GI-godis

Jag är egentligen ingen GI-ätare, men jag kände att jag vill ha något på julens gottebord som jag kan äta med någorlunda gott samvete. Den mäktiga chokladen gör ju dessutom att man inte orkar så mycket ;) Måtten är ganska ungefärliga, jag kan tänka mig att de nog ryms lite mer frukt å nötter, men pröva er fram så ni hittar en mängd som passar er.

Ingredienser:

100 g mörk choklad (mellan 70 - 86 %)
1 dl torkad frukt, ex. russin o aprikoser
2 dl nötter o frön, ex. pumpafrön, solrosfrön, hasselnötter o valnötter

Gör så här:


Bryt chokladen i mindre bitar o smält den över vattenbad. Häll i din nöt, frukt och frömix, ev. så kan du hacka den en aning, och blanda väl så att chokladen täcker. Klicka upp små högar av massan på bakplåtspapper eller i små formar. Garnera med frön av något slag, eller lite av den torkade frukten o nötterna kanske.


Gammaldags mjuk pepparkaka

Detta är nog min absoluta favorit på jul. Lite otippat egentligen då den inte innehåller en gnutta choklad :P Hur som helst är receptet tagit ur Rutiga Kokboken. Resultatet blir alltid underbart saftig å den står sig i evigheter känns det som! Å dessutom doftar det underbart i köket när man tar ut den ur ugnen! Enjoy!

Ingredienser:

150 g smör (eller margarin)
3 ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 1/2 dl gräddfil (eller filmjölk)
1 1/2 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och bröa en rak form som rymmer ca 2 l, dock misstänker jag att en rund skulle gå lika bra ;) Smält smöret och låt svalna. Under tiden så vispar du äggen och socker poröst, elvisp är nog det bästa. Rör ner kryddorna, gräddfilen (eller filmjölken), lingonsylten, bikarbonaten (eller bakpulvret), matfettet och mjölet. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader mellan ca 50 o 1 timme. Låt kakan stå några minuter innan den stjälps upp på galler, annars går den lätt sönder (upptäckte jag förra året!). Låt den kallna under bakduk.



Brunkebergs svartbröd

Jag ville testa något nytt bröd att bidra till på julafton. Jag är ju inte så förtjust i vörtbröd så jag bestämde mig för att testa på detta brödet. Dock gick det inget vidare o jag börjar misstänka att det blev något fel på måtten när det gäller vetemjölet, ja, någonstans måste jag iaf gjort fel. Kanske de föll när jag använde fint rågmjöl istället för grovt. Det står lös o kladdig, men min var hård o kladdig så det var helt omöjligt att arbeta med den.

Kanske det hade vart bättre med en maskin, kanske konsistensen hade blivit som den skulle då? Jag vet inte. Resultatet blev iag att jag någonstans i all panik hade i lite mer filmjölk bara för att se om det gick å få till det lite bättre. Sedan gav jag upp, hade i en näve av något flingsalt jag hittade o hiva ner de i formar (vilket inte vart det lättaste då man nästan fick slita i sär degen). Men idag, dagen efter, när jag provsmakade, vart det inte så farligt. Väldigt mättande, å saltet skulle jag väll krossat en aning, å den blev väldigt taggig, men annars var det fint. Så jag är helt klart nöjd ändå, rekomenderar för er som har BAKMASKIN! ;)

Ingredienser:


650 g filmjölk
75 g jäst
480 g vetemjöl med hög proteinhalt
320 g grovt rågmjöl
80 g grahamsmjöl
175 g mörk sirap
40 g farinsocker
10 g mald anis
20 g havssalt

Pensling:
1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap
1 msk honung
1 msk smält smör

Gör så här:


Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Den ska vara lös och kladdig. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 180 grader. Ställ in formarna i ugnen och grädda bröden i ca 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Pensla bröden med kaffeblandningen och ställ in dem i ugnen igen i ytterligare ca 5 minuter. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.



Mått & Vikt

såhär i juletider då det bakas för fulla muggar i vart o vartannat hem så är det smidigt med lite koll på mått o vikter. Att mäta ex. olika sorters mjöl å sånt mer exakt kan verkligen göra underverk för ett bakverk eller bröd. Här kommer ett urval. Saknar något ni är ute efter? Kika här så kanske ni finner vad ni söker - Måttomvandlare. Slit det med hälsan!

1 dl farinsocker - 75 g
1 dl fint rågmjöl - 50 g
1 dl florsocker - 90 g
1 dl grovt rågmjöl - 55 g
1 dl nötter - 65 g
1 dl potatismjöl - 80 g
1 dl russin - 50-70 g
1 dl sirap eller honung - 140 g
1 dl smält smör - 90 g
1 dl socker - 100 g
1 dl ströbröd - 50 g
1 dl vetemjöl - 60 g

1 dl = 100 ml
1 msk = 15 ml
1 tsk = 5 ml
1 krm = 1 ml

1 kaffekopp 1 1/2 dl
1 amerikask cup 2,37 dl
1 engelsk cup 2,84 dl



Vaniljbiscotti

Då biscottis var så lätt o det inte blev så mänga tänkte jag att jag lika gärna kunde testa igen. Denna gången blandade jag hejvilt receptet på saffransbiscotti av Jennie o ett annat recept jag sprungit på någonstans som jag inte riktigt minns var. Söttman minskade jag, men tillsatte lite vaniljlikör, men då vart de så kladdigt att de fick bli lite extra mjöl. Degen vart ändå väldigt kladig så de blev lite trixande, men tillslut gick allt fint. Det blev fina fina biscottis o även dessa var min söte förtjust i. Jag gillade dom snäppet bättre o jag måste säga att jag är nöjd med mitt receptpåhitt ;)

Ingredienser:

100 g sötmandel
1 ägg
0,25 dl strösocker
0,25 dl brun farin
0,25 dl råsocker
2-3 msk vaniljlikör (tex Licoor 43 Cuarenta y Tres).
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl

Gör så här:


Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandeln (med skalet kvar) i en torr stekpanna. Absolut ingen olja för då blir det väldigt svårt märkte min älskling o jag för dom blev kolsvarta istället, o de e inte gott. Hacka därefter mandeln grovt.  Vispa ägg, strösocker, brun farin o råscoker tills det blir fluffigt och pösigt. Tillsätt vaniljlikör. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör sedan ner det i smeten tillsammans med mandeln. Smeten blir kletig i denna variant så frukta ej! Klicka ut smeten till en längd på ca. 30 cm en plåt klädd med bakplåtspapper. Trixa lite så får man till det riktigt bra. Grädda  i ugnen 20 minuter i 180 grader, tills de får fin färg. Ta sedan ut kakorna och låt svalna en aning, skär sedan i ca. 1 cm breda bitar. Skivorna läggs med ena snittytan uppåt på en plåt och in i ugnen igen för torkning ca. 12-15 min. Vänd dem efter halva tiden. Låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler.

 


Saffransbiscotti

Då lussekatterna blev gjorda hemma hos mina föräldrar o således på deras saffrans bekostnad hade jag ju den dyrt inköpta saffranen kvar här hemma. Jag beslutade mig då för att testa Jennies (Kalasgott) recept på saffransbiscotti! Jag tyckte det var lite mysko då det inte fanns något smör i, men efter att surfat runt lite upptäckte jag att det var ganska vanligt o vissa förespråkade även starkt att det skulle vara smörlöst så jag körde på det.

Receptet gick fint, men i min ugn ska man nog inte ha biscottin lika länge för jag tyckte det var lite mörkt i kanterna. Till min förtret var dock dessa biscottin liteför söta för min smak, i vissa fall är jag konstigt känsligt, men min älskling tyckte i vart fall om dem å fina blev dom!

Ingredienser:

0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver. Vispa sedan samman ägg, socker o saffran så det blir fluffigt. Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Då det stod rostad mandel gjorde jag som så att jag skålade sötmandel, o sen stekte med lite olja. Därefter lätt jag de rinna av (saltade även lite granna).

Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något i ca. 5-10min. Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca. 1 cm tjocka skivor, ungefär 20 st.

Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca. 15 min. Vänd dem efter halva tiden. Låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler.


Ischoklad

Jag är inte så mycket för ischoklad med mörk choklad, men med ljus så är det en helt annan femma. Efter att min kära Camillux ett år bjöd mig på sin ischoklad med Marabouchoklad var jag fast. Så välj din favoritchoklad o sätt igång. Det går helt enkelt att misslyckas med detta. Jag valde Marabou med apelsinsmak i år. Mums!

Ingredienser:

ca. 35-40 st ischokladformar

150 g Marabou mjölkchoklad (valfri sort)
75 g Kokossfett

Gör så här:

Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Jag brukar ta en djup tallrik o ställa över en kastrull som jag har kokat upp med vatten. Rör sedan om till en jämn smet. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna. Förvara ischokladen svalt o försluten i en burk.



Vinbärskola

Gjorde nyssen världens godaste kola, eller iaf det som jag skrapade ur kanterna var kanongott, nu återstår ju att konsistensen blev bra den med ;) Detta receptet är i alla fall att rekomendera om ni har lite bär kvar i frysen sedan i sommras. Jag använde mig av vinbär som ni märkt, men det går ju att byta ut mot andra bär. Min variant blev i alla fall perfekt sötsurlig, misstänker att min lillebror kommer älska dom! Tror jag får göra en till sats i veckan för detta kommer gå åt snabbt!

Ingredienser:

100 g frysta röda vinbär
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap

Gör så här:

Låt vinbären tina och mixa dem med en mixerstav. Blanda de mixade bären med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull. Jag som har svårt att göra utan att förstå varför, använde så klart en liten kastrull o det tog väldigt lång tid plus att det var i början jobbigt att ha koll på att det inte koka över. Så en VID kastrull, kom ihåg det. Om det dessutom är non-stick så blir det ju det lättaste i världen att göra rent.

Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120 grader. Rör regelbundet. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 20x20 cm och låt stelna. Klipp kolan i bitar, linda in dem i cellofan och förvara i rumstemperatur.



Saftiga lusseskatter

Förra helgen gjorde jag en omgång lussekatter att mummsa på under adventsöndagarna o lucia. De blev dock inte så gula eller smakrika o jag vet inte om jag ska skylla på att ja inte mallde dom tillräcklig (de sägs ju att man ska mortla de med en sockerbit, vilket jag hörde talas om först efter baket), men kan också var så att det är för att dom är köpta av en skum försäljare i ett annat land eller att saffranen helt enkelt var för gammal. Men dom smakade i alla fall lite saffran o dom var väldigt saftiga o fina, så jag är glad ändå :) Snor dock bilden från samma ställe som receptet (alltommat.se) så får ni se hur det verkligen ska se ut.

Ingredienser:


1 pkt jäst
150 g smör
5 dl mjölk 3%
1 burk (250 g, 10%) kesella naturell
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt (eller 1-1,5 saffran)
1 st ägg
17 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till ca 37 grader. Tillsätt saffran och kesella i degvätskan. och häll den sedan över jäst. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker och ägg. Rör tills allt blandats.

Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Saffran i sig ska tydligen vara ganska uttorkande har jag hört.  Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig så ta hellre för lite än för mycket mjöl! Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.

Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla dem med rikligt med lätt vispat ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

TIPS! Jag fick ett tips om att alltid värma upp ugnen till en högre tempratur som du senare sänker när du har in ditt bakverk. Tror de är så att värmeslingorn på så sätt inte jobbar för fullt, men att temperaturen är den rätta när du får in baket, sen släpper man ju alltid ut lite värme när man öppnar :)

Allt om mat's fina gula katter.

Mina mindre gula katter, men mormors fina bock ;)



RSS 2.0