Rocky road
Ingredienser:
300 g choklad (mörk, ljus eller lite blandat, jag anser själv att bara mörkt blir alldeles för mäktigt!)
1 påse dumlekola
1 näve mini marshmallows (tillklippta skumtomtar eller vanliga marsmallows funkar också!)
1,5 dl salta cashewnötter eller salta jordnötter
0,5 dl skalade pistagenötter
Gör så här:
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten). Blanda i samtliga ingredienser. Jag brukar hacka det lite, specielt nötterna. Fyll smeten i en liten plåt eller form (gärna klädd med bakplåtspapper) och låt stelna i kylskåp. När kakan har stelnat, skär upp den i lagom stora bitar.
Maraboufudge
Sprang på detta recept ständigt ute bland bloggvärdlens alla kakor så jag var ju tvungen att testa själv. Resultatet blev väldigt bra o dom var tokgoda. Dock funderar jag på om man skulle minska på honungen nästa gång för jag tyckte dess smak var lite för framtträdande, kanske hade jag bara en supersmakrik honung? Hur som heslt, tänk på att låta den bli riktigt kall innan ni skär upp den, annars blir den räfflig o kanterna inte alls så släta som de ska var. Jag gjorde själv felet ;) men jag lärde mig iaf något nytt!
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram mjölkchoklad
Gör så här:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt därefter smeten småkoka på medelvärme tills den kommit upp i 120 grader.
När den nått 120 grader (det kan ta en stund) dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen i 2 minuter. Ta därefter av kastrullen från plattan och bryt ner mjölkchokladen i smeten och rör om tills den har smält. Häll upp fudgen i en ganska liten bakpappersklädd form, jag hade ca 20x20, men personligen tycker jag att den var för stor, man vill ju ha lite tjockare fudgebitar, iaf jag ;) Ställ in formen i kylen och låt den stelna. Skär upp fudgen i rutor.
Äppelkräm med röda vinbär
Ingredienser:
4-6 pers
ca. 0,5 liter röda vinbär
4 små äpplen
0,5 liter vatten
1,5-2 dl socker
1-2 kanelstänger
2 msk potatismjöl
Gör så här:
GI-godis
Ingredienser:
100 g mörk choklad (mellan 70 - 86 %)
1 dl torkad frukt, ex. russin o aprikoser
2 dl nötter o frön, ex. pumpafrön, solrosfrön, hasselnötter o valnötter
Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar o smält den över vattenbad. Häll i din nöt, frukt och frömix, ev. så kan du hacka den en aning, och blanda väl så att chokladen täcker. Klicka upp små högar av massan på bakplåtspapper eller i små formar. Garnera med frön av något slag, eller lite av den torkade frukten o nötterna kanske.
Gammaldags mjuk pepparkaka
Ingredienser:
150 g smör (eller margarin)
3 ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 1/2 dl gräddfil (eller filmjölk)
1 1/2 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
4 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Smörj och bröa en rak form som rymmer ca 2 l, dock misstänker jag att en rund skulle gå lika bra ;) Smält smöret och låt svalna. Under tiden så vispar du äggen och socker poröst, elvisp är nog det bästa. Rör ner kryddorna, gräddfilen (eller filmjölken), lingonsylten, bikarbonaten (eller bakpulvret), matfettet och mjölet. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader mellan ca 50 o 1 timme. Låt kakan stå några minuter innan den stjälps upp på galler, annars går den lätt sönder (upptäckte jag förra året!). Låt den kallna under bakduk.
Brunkebergs svartbröd
Kanske det hade vart bättre med en maskin, kanske konsistensen hade blivit som den skulle då? Jag vet inte. Resultatet blev iag att jag någonstans i all panik hade i lite mer filmjölk bara för att se om det gick å få till det lite bättre. Sedan gav jag upp, hade i en näve av något flingsalt jag hittade o hiva ner de i formar (vilket inte vart det lättaste då man nästan fick slita i sär degen). Men idag, dagen efter, när jag provsmakade, vart det inte så farligt. Väldigt mättande, å saltet skulle jag väll krossat en aning, å den blev väldigt taggig, men annars var det fint. Så jag är helt klart nöjd ändå, rekomenderar för er som har BAKMASKIN! ;)
Ingredienser:
650 g filmjölk
75 g jäst
480 g vetemjöl med hög proteinhalt
320 g grovt rågmjöl
80 g grahamsmjöl
175 g mörk sirap
40 g farinsocker
10 g mald anis
20 g havssalt
Pensling:
1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap
1 msk honung
1 msk smält smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter, eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Den ska vara lös och kladdig. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2 timmar.
Sätt ugnen på 180 grader. Ställ in formarna i ugnen och grädda bröden i ca 1 timme eller tills brödens innertemperatur är ca 98 grader. Pensla bröden med kaffeblandningen och ställ in dem i ugnen igen i ytterligare ca 5 minuter. Ta ut bröden ur formarna och låt dem svalna på galler.
Mått & Vikt
1 dl farinsocker - 75 g
1 dl fint rågmjöl - 50 g
1 dl florsocker - 90 g
1 dl grovt rågmjöl - 55 g
1 dl nötter - 65 g
1 dl potatismjöl - 80 g
1 dl russin - 50-70 g
1 dl sirap eller honung - 140 g
1 dl smält smör - 90 g
1 dl socker - 100 g
1 dl ströbröd - 50 g
1 dl vetemjöl - 60 g
1 dl = 100 ml
1 msk = 15 ml
1 tsk = 5 ml
1 krm = 1 ml
1 kaffekopp 1 1/2 dl
1 amerikask cup 2,37 dl
1 engelsk cup 2,84 dl
Vaniljbiscotti
Ingredienser:
100 g sötmandel
1 ägg
0,25 dl strösocker
0,25 dl brun farin
0,25 dl råsocker
2-3 msk vaniljlikör (tex Licoor 43 Cuarenta y Tres).
1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Rosta sötmandeln (med skalet kvar) i en torr stekpanna. Absolut ingen olja för då blir det väldigt svårt märkte min älskling o jag för dom blev kolsvarta istället, o de e inte gott. Hacka därefter mandeln grovt. Vispa ägg, strösocker, brun farin o råscoker tills det blir fluffigt och pösigt. Tillsätt vaniljlikör. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör sedan ner det i smeten tillsammans med mandeln. Smeten blir kletig i denna variant så frukta ej! Klicka ut smeten till en längd på ca. 30 cm en plåt klädd med bakplåtspapper. Trixa lite så får man till det riktigt bra. Grädda i ugnen 20 minuter i 180 grader, tills de får fin färg. Ta sedan ut kakorna och låt svalna en aning, skär sedan i ca. 1 cm breda bitar. Skivorna läggs med ena snittytan uppåt på en plåt och in i ugnen igen för torkning ca. 12-15 min. Vänd dem efter halva tiden. Låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler.
Saffransbiscotti
Receptet gick fint, men i min ugn ska man nog inte ha biscottin lika länge för jag tyckte det var lite mörkt i kanterna. Till min förtret var dock dessa biscottin liteför söta för min smak, i vissa fall är jag konstigt känsligt, men min älskling tyckte i vart fall om dem å fina blev dom!
Ingredienser:
0,5 gram saffran + en sockerbit
1 ägg
1 1/4 dl råsocker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk pommerans
½ tsk vaniljsocker
1 dl rostad grovhackad mandel
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Stöt saffran i mortel tillsammans med en sockerbit tills det blir ett fint pulver. Vispa sedan samman ägg, socker o saffran så det blir fluffigt. Blanda de torra ingredienserna (utom mandel) i en skål och vänds ner i smeten. Tillsätt sist mandeln. Då det stod rostad mandel gjorde jag som så att jag skålade sötmandel, o sen stekte med lite olja. Därefter lätt jag de rinna av (saltade även lite granna).
Forma degen till en rulle ca 25 cm lång. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till den något till ca 1,5 cm hög. Grädda ca 25 min tills den fått fin färg. Ta ut plåten ur ugnen och låt svalna något i ca. 5-10min. Flytta över rullen på en skärbräda och skär upp biscottin i ca. 1 cm tjocka skivor, ungefär 20 st.
Lägg tillbaka dem på plåten och in i ugnen igen för torkning ca. 15 min. Vänd dem efter halva tiden. Låt sedan svalna på plåten, därefter låt dom kallna helt på ett galler.
Ischoklad
Ingredienser:
ca. 35-40 st ischokladformar
150 g Marabou mjölkchoklad (valfri sort)
75 g Kokossfett
Gör så här:
Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Jag brukar ta en djup tallrik o ställa över en kastrull som jag har kokat upp med vatten. Rör sedan om till en jämn smet. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna. Förvara ischokladen svalt o försluten i en burk.
Vinbärskola
Ingredienser:
100 g frysta röda vinbär
1,5 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
Gör så här:
Låt vinbären tina och mixa dem med en mixerstav. Blanda de mixade bären med vispgrädde, strösocker och sirap i en vid kastrull. Jag som har svårt att göra utan att förstå varför, använde så klart en liten kastrull o det tog väldigt lång tid plus att det var i början jobbigt att ha koll på att det inte koka över. Så en VID kastrull, kom ihåg det. Om det dessutom är non-stick så blir det ju det lättaste i världen att göra rent.
Låt koka upp och sedan sjuda på medelvärme till 120 grader. Rör regelbundet. Häll upp i en bakplåtspappersklädd form ca 20x20 cm och låt stelna. Klipp kolan i bitar, linda in dem i cellofan och förvara i rumstemperatur.
Saftiga lusseskatter
Ingredienser:
1 pkt jäst
150 g smör
5 dl mjölk 3%
1 burk (250 g, 10%) kesella naturell
0,5 tsk salt
2 dl socker
3 pkt (eller 1-1,5 saffran)
1 st ägg
17 dl vetemjöl special
Gör så här:
Häll i ca 15 dl av mjölet och arbeta till en smidig deg. Tillsätt försiktigt resten av mjölet, lite i taget och arbeta degen tills den är smidig. Var försiktig så att du inte tar i för mycket mjöl, då kan bullarna bli lite torra. Saffran i sig ska tydligen vara ganska uttorkande har jag hört. Degen ska släppa från bunkens kanter, men fortfarande kännas lite, lite kladdig så ta hellre för lite än för mycket mjöl! Låt saffransdegen jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek i ca 45-50 minuter. Knåda degen på lätt mjölat bakbord. Dela den i ca 32 delar och rulla varje del till avlånga rullar. Forma dem sedan till lussebullar genom att snurra ändarna mot mitten.
Lägg bullarna på ugnsplåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla dem med rikligt med lätt vispat ägg och garnera med russin. Grädda dem i 250 grader mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
TIPS! Jag fick ett tips om att alltid värma upp ugnen till en högre tempratur som du senare sänker när du har in ditt bakverk. Tror de är så att värmeslingorn på så sätt inte jobbar för fullt, men att temperaturen är den rätta när du får in baket, sen släpper man ju alltid ut lite värme när man öppnar :)
Allt om mat's fina gula katter.
Mina mindre gula katter, men mormors fina bock ;)