Citronmuffins med lemon curd

Sagt och gjort, det blev en satts med muffins av min syrliga lemon curd.  Detta recept kommer från en av mina favoritsidor, Dagens Muffins. Jag har lagt till lite sockertopping för att de skulle bli extra fina :D Och ooooh my gosh, så goda dessa blev! Syrliga o mumsiga o helt underbara! Lemon curden var perfekt till dem. Ni måste testa, mums!

Ingredienser:
12 st

100 g smält smör
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl  yoghurt
Rivet skal samt saft av en citron

Fyllning:
ca. 1 dl Lemon curd, hemmagjord eller färdig

Sockertoppen:
4 msk lemon curd
50 g strösocker

Gör så här:

Vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i vaniljsocker och citron samt mjölk. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner i smeten, vispa försiktigt. Fyll formarna ca 1 cm. Klicka i ca 1 tsk lemoncurd, fyll sedan formarna med smet så det nästan blir fyllda.

Gräddas i ugn 200°C ca 12 min.

Mikra lemon curden på högsta effekt i ca. 1 minut så den smälter. Häll sockert på en tallrik. Pensla varje muffins med den smälta lemoncurden och doppa dem sedan i sockret.

Dessa blir även mitt bidrag till Månadens sötsak!


Rosa vaniljmacarons

Efter att pressen legat på ett bra tag så gav jag mig på dessa små söta. En tjejkväll väntade och jag tänkte, vad passar bättre en lite tjejigt rosa bakverk? Sagt och gjort. Jag förberedde två omgångar, två olika recept, då jag läst att det kan vara knepigt. Och visst var det så. Första omgången tog jag inte ens bild på, såg ungefär ut som sånna där sandmaskhögar man ser på stranden - inte vackert! Andra försöket var detta recept och jag var gudaglad redan när jag klickat ut dom på plåten! SÅ fina! Helt klart detta receptet som jag kommer köra på i framtiden.

Dock så har jag lärt mig att ge dessa små sötnosar lite tid. Som att låta fyllning stå ordentligt i kylskåp så de stelnar. Annat som jag nu vet med mig är att till nästa gång göra dom mycket minde, för hujedamig så mäktiga dom var! Men omtyckta var dom, som tur var, så mycket tid som jag tillbringade i köket ;) Receptet kommer ursprungligen från Tartlette och Kalasgott har fått stå för inspirationen till fyllningen.

Ingredienser:


30-40 Macaroner

150  g fint, fint malen mandel
150g florsocker
1 msk Vaniljsocker
120g äggvitor, uppdelat i två skålar (gärna rumstempererade)
35g socker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag Karamellfärg


Gör så här:


Mandeln skållade jag dagen innan, skalade och lät torka över natten. Sedan malde jag dem i mandelkvarn och tryckte till sist ut "mjölet" i en siktare.


Blanda mandelmjölet, siktat florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum, gärna i en rostfri skål, och tillsätt 35 gram socker under vispning. Blanda socker och vatten till sockerlagen låt koka tills temperaturen nått 118 grader. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen så här fick min Pälsk vara med att hjälpa till. Två kockar är bättre än en  i detta fall ;)

Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, för mig tog de ca. 15 min. Rör i 60g äggvita och ev. några droppar karamellfärg i mandel och florsockerblandningen. Här upptäckte jag att man gärna ska ta mer färg än vad man kanske först tror. Vänd ned den marängensmeten i mandelblandningen och rör försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott.

Fyll en spritspåse och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan. Om den lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Låt macaronerna vila i MINST 30 min och grädda de sedan i mitten av ugnen i 160 grader, ca 8-12 min.




Jag fyllde mina macarons med två olika fyllningar, Lemon curd samt vit chocklad och kokos.

Ingredienser till vit tryffelkräm:

2 dl Vispgrädde
250g finhackad Vit choklad
Riven kokos

Gör så här:

Koka upp grädden. Vispa i chokladen och rör till en jämn och slät chokladkräm. Låt krämen stelna några timmar i kylen och spritsa, eller klicka, sedan ut den på hälften av macaronerna. Tryck ihop varje fylld del med en ofylld. Förvara macaronerna i kylskåpet.

Receptet på Lemon curd hittar du Här.

Lemon curd

Då jag förra helgen försökte mig på massa macarons så fick jag väldigt många äggulor över. Efter lite sökande på nätet bestämde jag mig för att testa på Lemon curd. Jag har väldigt svårt att säga om resultatet blev bra eller dåligt då jag varken ätit eller ens sett lemon curd själv :P Dock så tyckte jag att det var en helt fantastisk härligt syrlig smak på det hela, men kanske kändes det en gnutta för fett? Kan det kanske bero på att jag hade någon äggula mer än receptet egentligen säger, eller ska man minska på smöret? Hm, om jag får för mig att testa igen så ska jag nog minska på smöret. Nu är frågan vad jag ska göra med det som är kvar efter macaronsen. Jag tänker spontant muffins, men vi får väll se!

Ingredienser:

Ger ca. 4 dl

150 g smör
3 dl florsocker
3 st citroner, stora eller 4 små
4 äggulor

Gör så här:


Smält smöret tillsammans med sockret i en rostfri kastrull och ställ den i en annan kastrull med lätt småkokande vatten, som ett vattenbad Tvätta citronerna och riv skalet på den finaste sidan av rivjärnet. Dela sedan citronerna och pressa ur saften. Blanda det rivna skalet och saften med smöret och sockret i kastrullen. Lägg i äggulorna och rör hela tiden. När det börjar bli tjockare kan man sluta röra. Häll upp i rena burkar och förvara i kylskåpet där det håller sig i några veckor.



Mjuk kademummkaka

Jag har lite lätt tvång på att alltid bjuda gäster på  något gott så när jag häromdagen inte hade något hemma vart det ju lite panik. Dock så löste det sig till det bästa efter en liten rush till affären och resultatet blev min favoritkrydda i denna kaka. Receptet är från boken Sju sorters kakor som bör finnas i varendaste kök i vårt avlånga land. Jag gjorde kakan i en rund form på 26 cm i diametern, men det går också bra i långpanna. Dock skulle jag nog råda er till, speciellt om ni kör den lilla formen, att ha i lite päron eller äppleklyftor. Jag kände nämligen att det vart lite tråkigt annars. Servera då gärna med lite vaniljsås.

Ingredienser:

200 g margarin
2 ägg
3 dl socker
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk grovt stötta kardemmummakärnor
3 dl mjölk

ev. päron eller äppelklyftor

Garnering:

Pärlsocker
Grovhackad sötmandel

Gör så här:


Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, de grovt stötta kardemummakärnorna, mjölken och matfettet. Häll smeten i formen som du smörjer och bröar, en  liten rund  eller långpanna 30x40 cm, och strö över pärlsockret och hackad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen på 175° i ca 60 eller 25 min, beroende på vilken storlek du valt.



Foccacia

För ett tag sedan gav jag mig på Leilas Foccacia och här kommer resultatet! Brödet serverade vi till en mumsig soppa och det blev kalas.

Ingredienser:

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
3 msk honung
1 msk flingsalt
0,5 dl olivolja
7-8 dl vetemjöl

Garnering:

Körsbärstomater
Basilika
Rödlök
Olivolja
Flingsalt

Olivolja och flingsalt till plåten samt till bröden innan gräddning.

Gör så här:

Vispa ut jästen med vatten, honung, olivolja och salt i en bunke. Blanda i mjöl tills degen blivit fin. Låt jäsa under bakduk 35 minuter. Dela upp degen i två delar som du formar till runda, platta bröd, ca. två centimeter. Lägg bröden på en plåt preparerad med olivolja och flingsalt och låt jäsa 30 minuter. Garnera med din valda fyllning.  Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att fyllningen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen i 220 grader tills det är gyllene, cirka 10 minuter.




Mini Mangocheesecake

Till påskafton ville jag ha en gul efterrätt, hittade inte någon perfekt så jag skapade en själv genom att mixa två recept. Resultatet blev denna frusna mini mangocheesecake. Denna är gjord utan ägg och det var första gången jag testade en frusen cheesecake utan detta, och om jag ska vara riktigt ärligt tror jag äggvarianten vinner. Men smaken är som baken, kanske är detta något för dig? Mangotuchen var to die for dock, så jag kommer lätt att göra den igen (dock med en äggvariant).


Ingredienser:

ca. 6 st

8-10 digestivekex
50 g smält smör
1 msk kanel
200 g philadelphiaost
2 dl créme fraiche
1 msk florsocker
Rivet skal och saft från 1 lime

425 g mango på burk eller en väldigt färsk mango
1-2 passionsfrukter

Gör så här:


Krossa digestivekexen och blanda med smält smör och kanel. Fodra sex portionsformar (eller en pajform om du vill göra en stor istället) med plastfilm. Lägg smulorna i botten, platta till ordentligt. Rör ihop ost, créme fraiche, socker och lime till en jämn smet. Smaka av och tillsätt ev mer socker. Mangon är ju ganska söt så ta inte alltför mycket bara.

Fyll formarna med ostsmeten. Mixa mangon i en matberedare tills den blir puréaktig. Klicka på mangon i varje smet och rör om med en kniv. Frys minst 1 timme. Ta ut en stund innan servering, de behöver tina en aning för att komma ur formarna. Jag spolade dem i lite varmvatten så gick det lätt. Garnera med passionsfrukt.


Pappas snoddas

När pappa senast var i Göteborg pratade han med en av de duktiga kockarna som då befann sig i nordstan på något event. Dessa inspirerade honom till att skapa ett nytt bröd. Med lite tips från dem o eget skapande blev detta goda brödet till. Hur smaskigt och saftigt som helst. Tio av tio möjliga ;)

Ingredienser:


25 g margarin
4 dl vatten
25 g jäst
0,5 dl surdeg (av fint rågmjöl)
1 msk brödkryddor
2 tsk salt
1,5 dl sirap
0,5 dl solrosfrön
6 dl grahamsmjöl
ca. 12-14 dl vetemjöl special

Mangagryn till garnering.

Gör så här:

Smält margarinet i en kastrull och tillsätt vatten. Låt bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan. Tillsätt surdeg, salt, brödkryddor, sirap och solrosfrön. Arbeta sedan in 6 dl grahamsmjöl och därefter vetemjölet. Arbeta upp till en blank o smidig deg. Låt den jästa i ca. 45 min.

Mjöla ett bakbord o skälp upp degen. Dela den först i två delar. Tag den ena delen och dela den ytterliggare en gång. Av dessa två delar gör du två långa rullar som du placerar som ett kors, dessa fyra ben flätas sedan. Obs! Om du som jag har lite svårt att förstå hur detta flätandet med 4 delar går till går det ju självklart lika bra att dela deghalvan i 3 delar istället o göra en vanlig fläta.

Rulla tillsist "snodden" i managryn. Upprepa med den återstående degdelen. Låt jäsa ytterliggare 45 min. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 35 min.




En resa till värmen? Ja tack!

Tänk om man fick åka till värmen, sola och bada, äta gott och uppleva underbara sevärdheter. Långt borta för en fattig student, men kanske inte en omöjlighet ändå? Solresor annonserar just nu ut en tävling när du kan vinna just detta.. hoppas hoppas! Just denna fattiga student behöver få komma i väg o njuta lite av allt underbart långt därborta!

Håller tummarna så hårt jag bara kan!

Bild: Solresor



RSS 2.0