Blåbärsmarmelad

Finaste Tea på Söta saker talade så varmt om sin blåbärsmarmelad på sin blogg att jag bara inte kunde låta bli o pröva. O visst hade hon rätt, det här kan nog vara den godaste marmeladen i världen ;)

Ingredienser:

1 burk

3 dl blåbär, färska eller frusna
2 dl syltsocker
1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Koka upp alla ingredienser och låt blandningen sjuda i runt 10 minuter. Gör ett marmeladprov (Häll en klick på en kall tallrik, gör ett spår i mitten med en sked. Om marmeladen stannar och spåret inte flyter ihop igen är den klar). Häll upp i glasburk och låt svalna.

Det var nästan jag inte hann ta kort innan den tog slut, så god är den!


Engelska scones

Som nämnt hade jag häromdagen ett tea party o självklart har man ju scones då! Dessa blev så goda att det krävs en enorm viljeansträngning till att inte göra dessa jämt! Tillsammans med philadelphiaost och marmelad är de gudomliga. Själv gjorde jag blåbärsmarmelad som var galet god (publiceras inom kort). Ni måste testa!

Ingredienser:

Cirka 20 st

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
3 dl kall mjölk

Ägg till pensling

Gör så här:


Värm ugnen till 250 grader. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Skär smöret i små bitar och blanda det med mjölet till en grynig massa.  Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en slät deg. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut till en platta cirka 3 cm hög. Ta ut rundlar med ett mått. Jag använde en liten glasburk som mall. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Arbeta ihop resten av degen, kavla ut igen och ta ut nya rundlar.  Pensla rundlarna med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills rundlarna har fått fin färg. Njut tillsammans med philadelphiaost o marmelad.



Mini cupcakes x 2

Jag har länge velat testa göra cupcakes o när jag bestämde mig för att ha ett litet tea party här hemma såg jag min chans. Little Dessert fick hjälpa mig med smet och inspiration till frostingen! Visst blev de söta! :D

Ingrediernser:

Cupcakes:

3 ägg
2.5dl socker
1 tsk vaniljsocker
50g smält smör
1dl gräddfil
3.5dl mjöl
2 tsk bakpulver
ev. 2 msk kakao

Frosting:
100 g philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
20 g mjukt smör
ev. 1msk blåbärsmarmelad (eller annan marmelad)
ev. karamellfärg

Gör så här:


Cupcakes:
Vispa ägg, socker och vaniljsocker till en porös massa. Blanda sedan i gräddfil, mjöl och bakpulver. Om du nu vill göra vaniljcupcaks och chokladcupcakes delar du smeten på två och blandar i 1 msk kakao i den ena. Annars kan du göra helt på vanilj eller helt på choklad :)

Klicka sedan ut i formar. Gräddas i mitten av ugnen 175grader i 15min. Låt svalna

Frosting:
Medans dina cupcakes svallnar kan du förbereda frostingen. Antingen kan du välja att göra vaniljfrosting och färga i någon fin färg eller kan du använda en smaksättning som ex. marmelad.

Blanda allt till en jämn smet utan klumpar. Om du använder marmelad som smaksättning, se till att den är slät och inte innehåller bitar av frukt eller bär. Om frosting inte blir fast kan du blanda i mer florsocker. Spritsa ut frostingen på dina cupcakes.

Choklad cupcakes med rosa vaniljfrosting



Vanilj cupcakes med blåbärsfrosting (min favorit!)

Muscovadobullar med valnötsfyllning

Det var ju kanelbullens dag för ett tag sen och i samband med det ville jag gärna göra några bullar. Kanelbullar har jag ju gjort massor så jag ville även göra något nytt. Mamma tjatar hela tiden om att muscovadosocker är så himlans gott i bullar, o sagt o gjort! Efter att yrat omkring lite på webben så kom detta recept fram. Grunden är den samma jag brukar köra, med undantag på sockret, fyllningen kommer från Bagasrstugan!

Mums var det! Men när jag gjorde dessa använde jag helt laktosfria ingredienser o således laktosfri maragarin (smör är ju så hiskiligt dyrt laktosfritt!) o jag måste säga att det är skillnad i smak. Mer smör åt folket!

Ingredienser:


Deg:

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
1 dl muscovadosocker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning:

150 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mörkt muscovadosocker (eller farinsocker)
2 tsk vaniljsocker
2 dl hackade valnötter

Gör så här:
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare, om du som jag inte har detta så får du dig ett litet träningspass. Jag skulle rekomendera att man knådar ungefär den dubbla tiden om man gör det för hand! Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter, låt storleken avgöra!

Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningen. Rör samman smör, muscovadosocker, vaniljsocker och valnötter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt och dela den därefter i två lika stora bitar. Kavla ut vardera deg och bred på fyllningen. Vik ihop dubbelt, skär ut 2cm breda remsor som du snurrar till knutar. Lägg på bakpapper. Låt jäsa i ca. 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Penslabullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-8 min.Låt kallna och pudra sedan över florsocker.



RSS 2.0