Marängtäckta äpplen med lemon curd

Det här var ju så gott att man ble kollrig :P Håller på att bli fin lagom till julmaten o då måste man passa på sina kalorier. Dock är det lördagkväll o då måste man ju ha något mumsigt. Den kombinationen kan vara svår, men ikväll gick det ypperligt. Resultatet blev denna kalorisnåla dessert! Ca 170 kalorier förpackade i en underbart sötsyrlig form! Mums!

Lemon curd hittar du i butiken samman med marmeladen, men det går också bra att göra själv. Ett recept hittar ni här!

Ingredienser:

4 port

400 g skalade äpplen i klyftor
0,5 dl socker
0,5 dl vattem
4 msk lemon curd

Marängtäcke:

1 st äggvita
1,5 msk socker

Gör så här:


Koka äpple, socker och vatten i en kastrull tills äpplena är mjuka, det tar 5-10 minuter. Låt äpplena svalna något. Lägg dem i 4 glas eller skålar som tål ugnsvärme. Lägg på en klick lemon curd. Vispa äggvitan så att den blir vit och fast. Tillsätt sockret och vispa lite till. Fördela marängsmeten i de 4 glasen. Gratinera i 250 grader så att marängen får färg, det tar bara någon minut. Enjoy!



Vinbärssylt med muscovadosocker

Ett recept som jag testade för ett tag sen nu, men som blev riktigt lyckat! Lite "lingonsylt feeling" faktiskt o passar bra till både gröt o diverse maträtter :) Receptet kommer ursprungligen från Alltommat.se!

Ingrediernser:

2 liter vinbär
4 dl mörk muscovadosocker
1 msk mald kanel

Gör så här:


Rensa och skölj bären. Lägg bären i en rostfri kastrull och koka upp långsamt. Tillsätt socker och kanel under omrörning. Koka sylten på svag värme i 30 min. Häll över den på en väl rengjord glasburk som stått i ugnen i 100° i 10 min och sätt genast på locket.

Sylten håller ca 1 månad i kylskåp. Vill du spara den längre får du frysa in den.


Hallonmuffins med marängtopping

När min kära vän o jag besökte vårt favoritteställe Muffin, såg vi att de hade börjat sälja lyxmuffins med maräng på. De såg mums ut o självklart ville jag testa. Ett recept från DagensMuffin fick stå som grund o därefter toppade jag med maräng :)

Betyget var bland annat "Det kan vara den bästa muffinsen jag någonsin ätit!". Med andra ord rekomenderas de skarpt! Marängtoppen passade ypperligt till också, men de är utan tvivel riktigt goda även utan.

Ingredienser:

10 st medelstora muffins

Muffinssmet:

150 g smör eller margarin
2 dl socker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1/2 pkt Philadelphiaost
2 dl färska eller frysta hallon
1/2 dl vaniljsocker (ev. minskad mängd. Det var aningen skarpt med så mkt)

ev. Maräng:

2 äggvitor
1/2 dl socker

Gör så här:
Vispa smält smör och socker med elvisp. Vispa i äggen. Tillsätt vaniljsocker och mjölk. Rör ner med slev. Blanda mjöl och bakpulver och rör i smeten med slev. Blanda Philadelphiaosten och vaniljsockret i en skål.

Häll ca 1 cm smet i botten av formarna. Lägg i ca fyra hallon och en klick Philadelphiaost. Häll ned smet i formarna så att nästan hela formen är full.

Grädda i mitten  av ugnen i ca 10 min i 200°C. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa ytterligare ett par min. Ta ut plåten och sänk värmen till 175°C. Spritsa på marängen på muffinsarna. Grädda ytterliggare ca 6-10 min i nedre delen av ugnen, eller tills marängen fått fin färg. Obs!

Typiskt nog skrumpnade marängen ihop lite senare, men de va vackra ett tag iaf :)



Malins bästa apelsinkladdkaka

Detta bjöds på årets kräftskiva och jag vart som tokig. Smakade precis som romerska bågar, så gott!

Tydligen blir detta receptet som bäst med glutenfri mjölmix så om ni har tillgång till de så kör på de ;) Denna kladdkaka ska dessutom vara riktigt kladig så om ni har möjlighet så låt den gärna stå till dagen efter innan ni serverar, då hinner kakan gotta till sig så den blir som bäst.

Ingredienser:


200gr mörk choklad m. apelsinsmak (ex. Marabou premium orange)
100gr smör
4 ägg
2dl socker
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Smält chokladen och smöret tillsammans på svag värme. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner den något avsvalnande chokladsmör blandningen i det vispade äggen. Blanda ner mjölet blandat med bakpulvret i blandningen.

Grädda i en form med löstagbar botten i ca 200 grader i ca 12 min. Servera med vispad grädde.

OBS! Malins kommentar - Kan räcka med 10 min om man använder vanligt vetemjöl. Med glutenfritt mjölmix och varmluft, räcker 190 grader.

Hann inte fota riktigt, den var ju såå god att den ville ner i magen med en gång! ;)



RSS 2.0