Gammaldags mjuk pepparkaka

Detta är nog min absoluta favorit på jul. Lite otippat egentligen då den inte innehåller en gnutta choklad :P Hur som helst är receptet tagit ur Rutiga Kokboken. Resultatet blir alltid underbart saftig å den står sig i evigheter känns det som! Å dessutom doftar det underbart i köket när man tar ut den ur ugnen! Enjoy!

Ingredienser:

150 g smör (eller margarin)
3 ägg
3 dl socker
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
1 1/2 dl gräddfil (eller filmjölk)
1 1/2 dl lingonsylt
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
4 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Smörj och bröa en rak form som rymmer ca 2 l, dock misstänker jag att en rund skulle gå lika bra ;) Smält smöret och låt svalna. Under tiden så vispar du äggen och socker poröst, elvisp är nog det bästa. Rör ner kryddorna, gräddfilen (eller filmjölken), lingonsylten, bikarbonaten (eller bakpulvret), matfettet och mjölet. Häll smeten i formen. Grädda på galler i nedre delen av ugnen i 175 grader mellan ca 50 o 1 timme. Låt kakan stå några minuter innan den stjälps upp på galler, annars går den lätt sönder (upptäckte jag förra året!). Låt den kallna under bakduk.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback