Mandelmusslor

Något jag tidigare har underskattat är defintivt mandelmusslor, men det är ju i själva verket den perfekta lilla desserten! Serverade med grädde och en god sylt är det heaven! Glöm dock inte att smörja formarna, då blir det svårt, det fick min stackars sambo erfara :P

Ingredienser:

125 g sötmandel
200 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
4 dl socker

Gör så här:

Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt mandeln, ägget och det mesta av mjölet. Aebeta degen på matbordet med desten av mjölet. Låt den vila kallt minst 1 timma.

Smörj formarna! Forma degen till en rulle, skär den i bitar och klä det smorda formarna. Ställ dem på plåt. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Stjälp upp kakorna genast!


Daimbrownies

Den godaste brownisen ever är ju Brogyllens Daimbrownies och jag skulle ju bli överlycklig för det receptet. Men tills dess för jag nöja mig med detta recept som jag har experimenterat fram så gott jag har kunnat. Och om man får vara lite mallig så är den faktiskt riktigt tokgod! :) Kan vara att jag experimenterar vidare så småningom, men detta duger gott o väll för tillfället!

Ingredienser:


60g Smör
50g Mjölkchoklad
1 dl Strösocker
1 Ägg
1 dl Vetemjöl
1 msk Kakao
0,5 krm Salt

Chokladöverdrag:

75 g smör
1/2 dl ljus sirap
2 msk kakao
2 msk socker
1 msk grädde

1 st dubbeldaim

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör och choklad över ett vattenbad. Tillsätt socker, ägg och salt. Sikta sedan i mjölet och kakaon. Klä en avlång brödform (en sån där 1,5 liters form) med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min i ugnen, det översta lagret ska precis stelna. Om det är kyligt ute kan ni med fördel ställa ut kakan för att svalna ett par timmar.

Chokladöverdrag:

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sedan sirapen, kakaon och sockret och blanda saman till en smet utan klumpar. Sist tillsätter du grädden och blandar ihop det. Låt det svalna lite så det stelnar till, då upplever jag att det är lättare att bre ut över kakan. Hacka tillsist daimen och strö över kakan. Låt stå en liten stund till så överdraget lägger sig ordentligt.



Semifreddo med hallon och chokladkross

När min älskling fyllde år hade jag förberett massa gott med italienskt tema, bland annat denna efterrätt. Semi freddo betyder ju halvfryst och det är lite som glass, minst lika gott iaf ;) Å med just dessa smakerna blev de ju så gott så att det nästan inte är riktigt klokt! :P Mumma mumma mumma!

Ingredienser:


ca. 100 g frysta hallon, finhackade
2 msk socker

2 st äggulor
1 msk strösocker

2 st äggvitor
1 msk strösocker

1 dl grädde
1 dl grekisk yoghurt

25 g mörk choklad

Gör så här:

Koka ihop hallon och socker ett par minuter. Låt hallonen kallna. Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt. Vispa äggvitor och strösocker till ett vitt skum. Vispa grädden fluffig och vänd i yoghurten. Rör ner hallonen (spara lite grann) i äggulesmeten och vänd sedan i grädden och äggvitan.

Hacka den mörka chokladen smått och rör ner i smeten. Häll upp glassen i en skål och rör ned de sparade hallonen så att glassen blir lite marmorerad. Sätt in skålen i frysen i 4-5 timmar.

Ta ut semifreddon ur frysen 10-15 minuter innan den ska ätas.





Somrig rabarbersaft

Fy skäms på mig, ytterliggare något jag slukat utan att ta kort. Men detta kommer jag absolut att göra igen. Kanske till och med snart, har fortfarande rabarber kvar i frysen och denna saft var underbart god. Receptet är bästatste Leila Lindholms och jag har tagit det från Recept.nu.

Ingredienser:


1 1 kg rabarber
1.5 1.5 l vatten
4.5 4.5 dl strösocker
1 1 st cirton, saften

Gör så här:


Skär rabarbern i småbitar och med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig. Sila och släng rabarberresterna. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.

Spädes 1x1!

Hemlagade Snickers

Snickers är ett typiskt julgodisrecept för mig, men det går ju självklart att göra året om! Själv tycker jag nog bäst om med cornflakes i, men det går självklart lika bra med rice crispies. Dock är cornflakes mkt billigare, bättre för studentkassan ;) Någon bild blev det inte innan de slukades tråkigt nog så bilden nedan får duga tills nästa gång de lagas :)

Ingredienser:

20 stycken och uppåt beroende hur tjocka man vill ha dem.

1 burk jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
9 dl cornflakes
1 tsk vaniljsocker
200-250 g blockchoklad

Gör så här:


Koka ihop jordnötsmör, sirap och socker. Rör i cornflakes och vaniljsocker och häll allt i en form. De är ju ganska mäktiga så tänk efter hur tjocka ni vill ha dem. Vissa föredrar inte alls så tjocka som en annan gör. Smält 200-250 g blockchoklad och häll över risblandningen. Låt kallna, skär i lagom bitar. Går enligt källa utmärkt att frysa, men har själv inte testat :)




Polkagrisbräck

Detta var nog min favorit av julgodiset och helt otroligt lätt att göra var den till på köpet. Kan ju inte bli bättre ;) Jag har sett lite olika varianter, både med och utan olja. Jag körde utan och det gick bra, antagligen är det en skvätt olja för att det ska bre ut sig lättare :) I så fall kan tillsätta ungefär 1 tsk matolja i både den mörka och den vita choklade, men som sagt, ej nödvändigt.

Ingredienser:

200 g mörk choklad (ca 70%)
200 g vit choklad
1 påse polkagrisar


Gör så här:

Smält den mörka chokladen över ett vattenbad. Klä in en ugnsplåt i folie. Häll ut den mörka, smälta chokladen på plåten och bred ut den. Ställ kallt o låt det stelna.

Smält den vita chokladen och bred ut den ovanpå den mörka chokladen. Strö över krossade polkagrisar, ställ kallt och låt stelna igen. När det stelnat är det bara att bryta i bitar och njuta.


Fikonmarmelad

Uppdateringen har ju varit lite gles på sistonne, men nu kommer de en himla massa. Från jul och frammåt. Först ut är fikonmarmelade som jag gjorde till julbordet, men fikonmarmelad funkar ju alltid! Denna var riktigt god, full av smak. Köpemarmeladen försvinner helt i smakjämförelse med denna! Om man vill kan man även byta ut kardemumman mot kanel istället.

Ingredienser:

350 g torkade fikon
3 dl vatten
1 dl råsocker
2 msk pressad citron
1 tsk nystött kardemumma

Gör så här:


Börja med att blötlägga fikonen och låt dom stå över natten. Hacka sedan fikonen fint. Lägg i en kastrull tillsammans med blötläggningsvattnet. Rör i råsocker, citronsaft samt kardemumma. Låt koka upp och koka livligt under 25 minuter. Rör om då och då. Känns marmeladen för tjock så kan man tillsätta lite mer vatten under koktiden. Tänk på att marmeladen tjocknar ytterligare när den kallnar.




RSS 2.0