Kanel- och russinbagels
Igår gav jag mig i kasst att göra kanel- och russinbagels o vilken hit det var! Har helt klart blivit min nya brödfavorit, så himlans gott! Om man vill kan man skippa russin o kanel, och då även minska på mjölet med en deciliter, men jag rekomenderar verkligen att testa denna variant. Kanel o russin passar dessutom så bra in med smakerna som hör till jul ;)
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
1.5 dl russin
1 msk malen kanel
14,5 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön, havregryn eller blå vallmofrön, eller annat gottigt.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung (vill man göra kanel & russinbagels, som jag, ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Men om du som jag inte har någon maskin så går det lika bra på det gamla hederliga sättet med händerna. Se dock till att arbeta den rejält, allra minst 10 min tror jag, helst mer. Har läst att just bagels ska arbetas ordentligt. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret, om man doppar ner fingret i lite mjöl går det lättare :) Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Det stod att kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, men jag kunde inte låta bli, dom blir ju så mycket finare med lite dekoration.
Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Tekakor
Ingredienser:
ca. 24 kakor
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl brödsirap
ca. 18-19 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör om tills det blir fingervarmt (37 grader). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt salt o sirap o till sist mjölet som du tillsätter efter hand. Arbeta kraftigt ihop till en ganska lös, men inte kladdig deg - min papaps förklaring, förstod själv inte; lös men inte kladdig?! Hur som helst, låt degen jäsa i 30 min under bakduk.
Dela degen i 24 bitar o rulla dessa till bullar som du låter vila i 3 minuter innan du kavlar ut dem till kakor. Lå jäsa ytterliggare 40 min. Nagga dem med en gaffel och grädda 5-10 min 250 grader.
Pepparkakor
Ingredienser:
200 g smör
1,5 dl brun farin
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk ingefära
1,5 tsk mald nejlika
1,5 tsk malda pomeransskal
2 tsk bikarbonat
2 dl sirap
2 dl grädde
ca 13 dl vetemjöl
Gör så här:
Dag 1:
Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten.
Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget.
Tillsätt sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Denna packar ni in i plastfolise som läggs i kylen över natten.
Dag 2:
Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper. Sätt ugnen till 175° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.
Kladdig kaka med digestivebitar
Ingredienser:
200 g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
10 digestivekex
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen, rör om till en jämn smet. Ta fram en bunnke och knäck ner äggen, tillsätt salt, vaniljsocker samt vanligt socker. Blanda. Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna till kakan i en skål. Blanda ihop chokladsmör och äggblandning med mjölblandningen och rör om försiktigt. Vispa inte, ju mindre visp, desto mer kladd! Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm. Häll i smeten i formen och in i nedre delen av ugnen i ca. 30 min. Kolla gärna av lite tidigare så den blir precis så kladdig som ni vill ha den.
Tips! När ni tar ut kakan från ugnen, kyl ned den i frysen ca 20-40 min, alt. ställ ut den på balkongen i dessa kalla bistra dagar. Detta resultera i en mumsig kladdighet. Har en misstanke om att detta är orsaken till att Frödinges kladdkakor är så perfekt kladdiga o goa ;)
Kardemummaskorpor
Jag skulle nog rekomendera att göra storleken större, de var väldigt svåra att dela (jag gjorde dom lite för små), sen smula dom en massa under delning så jag ska nog minska på mjölet lite tills nästa gång. 8 dl hade jag i, så det blir nog 7 då ist. Nedan skriver jag om för framtida försök.
Trots mina svårigheter blev dom i alla fall supergoda!
Ingredienser:
ca 60 minismå halvor - men jag rekomenderar nog större å färre ;)
150g Smör eller margarin (rumsvarmt)
1 dl Strösocker
7 dl Dinkelmjöl
3 tsk Kardemumma
2 tsk Bakpulver
2 dl Mjölk
1 Ägg
Bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela margarinet med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägget och mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma till en rulle och dela den i ca 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna och klyv itu dem med en gaffel. Lägg tillbaka skorporna på plåten, rosta och torka dem i 175 grader ca 20 minuter.
Pannkakstårta
Ingredienser:
4 pers
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör till stekning
Fyllning:
Vispad grädde
Hemmagjord (såklart!) blåbärssylt
Frusna blåbär
Mango
... eller något annat, vad som faller en in helt enkelt!
Gör så här:
Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla ett tag så blir det lättare att lyckas med pannkakorna :)
Stek en klick smör och vispa ner det i smeten. När du känner att det behövs mer, dvs. pannkakan fastnar i pannan o är svår att vända, smält mer smör under stekningen!
När pannakorna är klara är det bara att sätta igång med lagren.
Jag gjorde följande:
Pannkaka # 1: Blåbärssylt
Pannkaka # 2: Grädde o skivad mango
Pannkaka # 3: Blåbärssylt
Pannkaka # 4: Grädde o frusna blåbär
Pannkaka # 5: Blåbärssylt
osv... tills man känner sig nöjd me pannkisar, jag valde dock o avsluta här med..
Pannkaka # 6: Grädde, mango o frusna blåbär!
Lila äppelmos
Ingredienser:
kanske ca. 6 burkar/smörpaket
2,5 kg äpplen
2 st citroner
5 dl vatten
3 st kanelstänger
6 dl strösocker
3 dl blåbär
ev. atamon
Gör så här:
Pressa citronen i vattnet. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet, så behåller de färgen efter det att de skalats.
Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev, jag körde en omgång med en "potatismosare" me.
Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner blåbären då några minuter återstår och se det bli härligt lila efter ett tag. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut, eller i smörförpackningar som ni förvarar i frysen :)