Kanel- och russinbagels

Igår gav jag mig i kasst att göra kanel- och russinbagels o vilken hit det var! Har helt klart blivit min nya brödfavorit, så himlans gott! Om man vill kan man skippa russin o kanel, och då även minska på mjölet med en deciliter, men jag rekomenderar verkligen att testa denna variant. Kanel o russin passar dessutom så bra in med smakerna som hör till jul ;)

 

Ingredienser:

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
1.5 dl russin
1 msk malen kanel
14,5 dl vetemjöl special

Vatten till kokning

Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön, havregryn eller blå vallmofrön, eller annat gottigt.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung (vill man göra kanel & russinbagels, som jag, ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Men om du som jag inte har någon maskin så går det lika bra på det gamla hederliga sättet med händerna. Se dock till att arbeta den rejält, allra minst 10 min tror jag, helst mer. Har läst att just bagels ska arbetas ordentligt. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret, om man doppar ner fingret i lite mjöl går det lättare :) Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.

 

Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter.  Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Det stod att kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, men jag kunde inte låta bli, dom blir ju så mycket finare med lite dekoration.

 

Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.

 

 


Tekakor

Igår vart jag helt plötsligt väldigt sugen på pappas tekakor, men då det var lite sent fick jag snällt vänta med baket tills idag. Receptet är som nämnt från pappa, men han brukar alltid ha surdeg o jag har inte avancerat till den nivån än så jag fick snällt nöja mig med vanlig jäst. Det blev trots allt toppengott, även om första omgången i ugnen fick lite för mycket färg än brukligt.

Ingredienser:

ca. 24 kakor

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl brödsirap
ca. 18-19 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula jästen. Smält smöret och tillsätt mjölken, rör om tills det blir fingervarmt (37 grader). Häll degvätskan över jästen. Tillsätt salt o sirap o till sist mjölet som du tillsätter efter hand. Arbeta kraftigt ihop till en ganska lös, men inte kladdig deg - min papaps förklaring, förstod själv inte; lös men inte kladdig?! Hur som helst, låt degen jäsa i 30 min under bakduk.

Dela degen i 24 bitar o rulla  dessa till bullar som du låter vila i 3 minuter innan du kavlar ut dem till kakor. Lå jäsa ytterliggare 40 min. Nagga dem med en gaffel och grädda 5-10 min 250 grader.


Pepparkakor

Gav mig på att göra pepparkakor häromdagen. Det blev en liten blandning mellan mormors recept och lite andra som jag kommit över. Själv är jag nöjd med resultatet, även om det vart lite kruxigt med degen. Misstänker att jag hade i alldeles för lite mjöl i början, men sånt gick ju att ordna till under utbaket. Ska bli spännande o se vad andra har för åsikt om dem, och om det ska bli ändringar i receptet till nästa år. För man har ju faktiskt bara en chans på sig om året att träna sig på pepparkakor o nu är min över :)

Ingredienser:

200 g smör
1,5 dl brun farin
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk ingefära
1,5 tsk mald nejlika
1,5 tsk malda pomeransskal
2 tsk bikarbonat
2 dl sirap
2 dl grädde
ca 13 dl vetemjöl


Gör så här:
Dag 1:
Sikta alla kryddorna och saltet med bikarbonaten.
Rör ihop smör, strösocker, farinsocker, kryddorna och ägget.
Tillsätt sirap, grädde och vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Denna packar ni in i plastfolise som läggs i kylen över natten.

Dag 2:
Ta ut och arbeta upp degen för hand och kavla ut små bitar så tunt som möjligt på mjölad yta och lyft degen ofta så att den inte fastnar i bordet. Ta ut figurer och lägg dem på bakplåtspapper. Sätt ugnen till 175° och grädda 8–10 min mitt i ugnen.


Kladdig kaka med digestivebitar

Ensam hemma + synd om mig = CHOKLAD! Resultatet av denna kvällens självömkande blev en kladdig, chokladig o  digistivig kaka. För om man som jag är såld på Marabou digistive, så måste ju detta bli bra!

Ingredienser:

200 g mörk blockchoklad
200 g smör
4 ägg
4 dl socker
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
10 digestivekex


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och bryt ner chokladen, rör om till en jämn smet. Ta fram en bunnke och knäck ner äggen, tillsätt salt, vaniljsocker samt vanligt socker. Blanda. Bryt Digestivekexen i stora bitar och blanda dem tillsammans med resten av de torra ingredienserna till kakan i en skål. Blanda ihop chokladsmör och äggblandning med mjölblandningen och rör om försiktigt. Vispa inte, ju mindre visp, desto mer kladd! Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm. Häll i smeten i formen och in i nedre delen av ugnen i ca. 30 min. Kolla gärna av lite tidigare så den blir precis så kladdig som ni vill ha den. 

 

Tips! När ni tar ut kakan från ugnen, kyl  ned den i frysen ca 20-40 min, alt. ställ ut den på balkongen i dessa kalla bistra dagar. Detta resultera i en mumsig kladdighet. Har en misstanke om att detta är orsaken till att Frödinges kladdkakor är så perfekt kladdiga o goa ;)

 


Kardemummaskorpor

Jag ÄLSKAR kardemumma och dessa skorpor är mums. Till detta ska man givitvis ha apelsin- o morotsmarmelad (va annnars lixom?)

Jag skulle nog rekomendera att göra storleken större, de var väldigt svåra att dela (jag gjorde dom lite för små), sen smula dom en massa under delning så jag ska nog minska på mjölet lite tills nästa gång. 8 dl hade jag i, så det blir nog 7 då ist. Nedan skriver jag om för framtida försök.

Trots mina svårigheter blev dom i alla fall supergoda!

Ingredienser:

ca 60 minismå halvor - men jag rekomenderar nog större å färre ;)

150g Smör eller margarin (rumsvarmt)
1 dl Strösocker
7 dl Dinkelmjöl
3 tsk Kardemumma
2 tsk Bakpulver
2 dl Mjölk
1 Ägg

Bakplåtspapper

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.  Blanda de torra ingredienserna i en skål. Finfördela margarinet med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägget och mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.  Forma till en rulle och dela den i ca 30 jämnstora bitar. Rulla varje bit till en boll och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i ugnen i 10-12 minuter tills de fått fin färg. Låt dem svalna och klyv itu dem med en gaffel.  Lägg tillbaka skorporna på plåten, rosta och torka dem i 175 grader ca 20 minuter.



Pannkakstårta

Pannkakor är mums, men pannkakstårta är ännu bättre. Häromveckan gjorde jag den smarigaste nånsin!

Ingredienser:

4 pers

2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
smör till stekning

Fyllning:
Vispad grädde
Hemmagjord (såklart!) blåbärssylt
Frusna blåbär
Mango

... eller något annat, vad som faller en in helt enkelt!

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa i hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Vispa i resten av mjölken och äggen. Låt gärna svälla ett tag så blir det lättare att lyckas med pannkakorna :)
Stek en klick smör och vispa ner det i smeten. När du känner att det behövs mer, dvs. pannkakan fastnar i pannan o är svår att vända, smält mer smör under stekningen!

När pannakorna är klara är det bara att sätta igång med lagren.
Jag gjorde följande:
Pannkaka # 1: Blåbärssylt
Pannkaka # 2: Grädde o skivad mango
Pannkaka # 3: Blåbärssylt
Pannkaka # 4: Grädde o frusna blåbär
Pannkaka # 5: Blåbärssylt
osv... tills man känner sig nöjd me pannkisar, jag valde dock o avsluta här med..
Pannkaka # 6: Grädde, mango o frusna blåbär!


Lila äppelmos

Gjorde en variant av receptet prickig äppelmos, å den blev LILA! Väldigt tjusig, å mumsig så klart! Blåbär fick slinka i och jag minska på sockret en del med. När det kommer till socker tycker jag att man kan köra lite på känsla. Av de TVÅ gånger jag gjort mos har jag minskat  ganska mycket mot vad som stod i orginalreceptet och det har blivit sött å gott ändå.

Ingredienser:

kanske ca. 6 burkar/smörpaket

2,5 kg äpplen
2 st citroner
5 dl vatten
3 st kanelstänger
6 dl strösocker
3 dl blåbär

ev. atamon

Gör så här:

Pressa citronen i vattnet. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet, så behåller de färgen efter det att de skalats.

Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev, jag körde en omgång med en "potatismosare" me.

Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner blåbären då några minuter återstår och se det bli härligt lila efter ett tag. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut, eller i smörförpackningar som ni förvarar i frysen :)



RSS 2.0