Kanel- och russinbagels
Igår gav jag mig i kasst att göra kanel- och russinbagels o vilken hit det var! Har helt klart blivit min nya brödfavorit, så himlans gott! Om man vill kan man skippa russin o kanel, och då även minska på mjölet med en deciliter, men jag rekomenderar verkligen att testa denna variant. Kanel o russin passar dessutom så bra in med smakerna som hör till jul ;)
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
2.5 tsk salt
2 msk flytande honung
1.5 dl russin
1 msk malen kanel
14,5 dl vetemjöl special
Vatten till kokning
Pensling och garnering:
1 st Uppvispad äggvita
1 dl Solrosfrön, linfrön, sesamfrön, havregryn eller blå vallmofrön, eller annat gottigt.
Gör så här:
Smula jästen i en bunke och lös upp med vatten, salt, honung (vill man göra kanel & russinbagels, som jag, ska russin och kanel tillsättas nu) Tillsätt lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin i cirka 5 minuter. Men om du som jag inte har någon maskin så går det lika bra på det gamla hederliga sättet med händerna. Se dock till att arbeta den rejält, allra minst 10 min tror jag, helst mer. Har läst att just bagels ska arbetas ordentligt. Degen skall vara stum och ganska hård. Låt den jäsa i bunken till dubbel storlek under bakduk i cirka 60 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i 12 bitar. Forma varje bit till en rund bulle och tryck ut ett hål i mitten med hjälp av pekfingret, om man doppar ner fingret i lite mjöl går det lättare :) Snurra degbiten runt fingret så att den större ring bildas.
Jäs bagelsen under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i cirka 45 minuter. Koka upp vatten i en stor kastrull. Sätt ugnen på 175 grader. Koka degringarna i vattnet, några i taget, i cirka 2-3 minuter på varje sida. Låt dem torka av på en ren kökshandduk. Lägg över dem på plåten med bakplåtspapper och pensla med uppvispad äggvita och strö över valfria frön. Det stod att kanel & russinbagels ska bara penslas med äggvita, men jag kunde inte låta bli, dom blir ju så mycket finare med lite dekoration.
Grädda bröden gyllene mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Var med i min tävling på bloggen :) Du kan vinna en helårsprenumeration på valfri tidning :)
http://killmee.blogg.se/category/tavlingar.html
Vilken fin blogg du har, nu ska jag scrolla ner å se vad det var du hade för recept här :)
fin blogg :D
JÄTTE fin blogg,lägger till i favoriter
älskar själv att baka,så mkt bra blogg:)
härlig blogg! har börjat prenumerera på den :D
kram
Bagels är så gott!!
Du har väl inte missat Bagerskans julkalender? Fylld med recept, tävlingar och julpyssel...
www.bagerskan.se
Kram Karin