American apple pie

Besökte min sommarö med far o lillebror i veckan o som vanligt måste jag ju passa på att baka ngt gott till dem. Pappa berätta att äpplena börjar komma igång i trädgården nu så det blev en äppelpaj. Receptet är Leila Lindholms, den enda avvikelsesna jag gjorde var att använda trädgårdens äpple och inte använde mig av varmluft. Men jag tror nog inte skillnaden är så stor för den blev väldigt god. Hade dock önskat att jag hade en finare pajform, men man tager vad man haver ute på öarna ;)

Ingredienser:


Pajdeg:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ägg
0,5 msk vatten

Pensling:

1 st ägg
1 msk mjälk
1 msk råsocker

Fyllning
:
12 storra granny smith äpplen
1 st citron, pressad
50 g sör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här:


Blanda ihop smör, vetemjöl, florsocker o salt. Tillsätt ägget o vattnet o arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme.

Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple minst 8 bitar. Lägg dem i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, det kommer krävas två omgångar eller två stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter ungefär 5 minuters stekning, låt dem svalna på en tallrik. Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluft enligt Leila)

Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Lägg den över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelfyllningen. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 25-35 minuter tills den är gyllene.


Kommentarer
Postat av: Linda - Cupcakesfluffan

Äppelpaj är så gott, bakade själv en äppelkaka idag

2010-08-22 @ 21:57:51
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback