Rabarberkaka
Åkte ut till sommarstället förra veckan och med mig hade jag ett recept från Bakdags och lite rabarber. Mitt uppe i allt märkte jag att ingredienserna sa vaniljstång, men det fanns inte med i beskrivningen, så jag improvisera! Resultatet blev mumma. Riktig sommarkaka!
Ingredienser:
Smet:
75 g smör
1 ägg + 3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
1/3 dl strösocker
½ vaniljstång
Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något. Vispa ägg + äggulor med socker. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Täck en rund form med löstagbarakanter med bakplåtspapper (24cm i diameter). Häll i smeten i formen. Skölj och skär rabarberna i centimeter tjocka bitar. Täck smeten med rabarberbitarna, tryck ner lätt. Blanda upp vaniljstångens innehåll med sockret och strö det över rabarbern. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Vispa äggvitor till ett fast skum. Tillsätt socker, vipsa igen till en seg och glansig smet. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 20 min. Eller tills marängen har fått färg. Pass på! I min ugn gick det väldigt fort :)
Ingredienser:
Smet:
75 g smör
1 ägg + 3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
1/3 dl strösocker
½ vaniljstång
Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något. Vispa ägg + äggulor med socker. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Täck en rund form med löstagbarakanter med bakplåtspapper (24cm i diameter). Häll i smeten i formen. Skölj och skär rabarberna i centimeter tjocka bitar. Täck smeten med rabarberbitarna, tryck ner lätt. Blanda upp vaniljstångens innehåll med sockret och strö det över rabarbern. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Vispa äggvitor till ett fast skum. Tillsätt socker, vipsa igen till en seg och glansig smet. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 20 min. Eller tills marängen har fått färg. Pass på! I min ugn gick det väldigt fort :)
Kommentarer
Postat av: Malin
Mmmh, rabarberkaka! Påminner lite om kakan jag åt i Tyskland när jag jobbade på en restaurang & ett fik förra sommaren. Det var en rabarberkaka med rabarber och krusbär och så ett härligt marängtäcke ovanpå. :D
Mysig blogg förresten!
Trackback