Kladdig chokladkaka under knäckigt täcke
Då jag har fyllt år i dagarna har det vart lite bakandes. Då varje kalas bör innehålla något med choklad så fick denna kaka vara en av dem som prydde gottebordet. Resultatet var över förväntan och helt himmleskt god, som en kladdkaka, fast lite annorlunda och kanske till och med godare! ;)
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 krm salt
3/4 dl kakaopulver
125 g malda nötter, t ex hasselnötter, paranötter, valnötter, mandel
½ dl potatismjöl
2 ägg
Garnering:
150 g valfria, grovhackade nötter och mandlar
1/2 dl ljus sirap
Gör så här:
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 krm salt
3/4 dl kakaopulver
125 g malda nötter, t ex hasselnötter, paranötter, valnötter, mandel
½ dl potatismjöl
2 ägg
Garnering:
150 g valfria, grovhackade nötter och mandlar
1/2 dl ljus sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten. Smält matfettet i en större kastrull och ställ åt sidan att svalna en stund. Tillsätt alla de torra ingredienserna i kastrullen. Blanda ned äggen och rör samman till en slät smet. Bred ut chokladsmeten jämnt i formen och strö över de grovhackade nötterna och mandeln.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan får gärna vara litet kladdig i mitten och inte helt färdiggräddad, dock är det viktigt att ytan på kakan är något hård så den inte spricker vid penslingen som kommer härnäst. Värm sirapen till kokpunkten strax innan du tar ut kakan. Pensla den heta sirapen jämnt över kakan och ställ åter in i ugnen ett par minuter, så att ytan blir gyllenbrunt knäckig.
Låt kakan kallna i formen, ställ gärna ut dem så den står kallt om det finns möjlighet. Servera med grädde.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan får gärna vara litet kladdig i mitten och inte helt färdiggräddad, dock är det viktigt att ytan på kakan är något hård så den inte spricker vid penslingen som kommer härnäst. Värm sirapen till kokpunkten strax innan du tar ut kakan. Pensla den heta sirapen jämnt över kakan och ställ åter in i ugnen ett par minuter, så att ytan blir gyllenbrunt knäckig.
Låt kakan kallna i formen, ställ gärna ut dem så den står kallt om det finns möjlighet. Servera med grädde.

Kommentarer
Postat av: Johanna
Hej :)
Tänkte bara tipsa om en tävling i min blogg (http://hannahsworld.blogg.se) om ett valfritt smycke från aldora.se.
Titta gärna in vettja ;)
Ha en fortsatt bra dag :)
Postat av: Marianne
Fantastisk fin och trevlig blogg! Jag älskar också sötsaker och att baka! Vill också på att tipsa om min systers bakblogg tantgudrun.blogspot.com :)
Postat av: Jakirlu
så söt blogg, gillar det lite gammla i headern :D
Postat av: Blomster-monsteret
For en koselig blogg:-)
Postat av: hanna
gillar din blogg, och tack för alla tips på recept :)
Postat av: Kinna
Hej!
Såg din fina kommentar om våra böcker. Vill tipsa dig om kladdkakan i bersåboken. Om du vill göra den extra spännande kan du lägga till 1 msk torkad lavendel i smeten. Smaken blir garanterat häftig.
varmaste hälsningar
Kinna
Trackback