Morotskaka

Efter en väldigt onyttig helg med tjejerna var jag i ett sådant sockerrus att jag var tvungen att äta mer socker. Så efter 4 bullar, en daimkaka, resterna av en chokladkaka så fick jag för mig att göra morotskaka. Min vän och jag hade nämligen ätit en så god sådan på Egg and Milk att jag bara var tvungen att se om jag kunde göra en lika god. Behöver jag säga att mitt samvete efter denna helg är ganska dåligt ;) Löste dock samvetskvalet med att skänka bort morotskakan till pojken och han pluggvänner i skolan och det vart väldigt poppis.

 

Ingredienser:

2.5 dl matolja
200 g strösocker (ca 2 1/3 dl)
4 dl finrivna morötter
3 ägg
240 g Vetemjöl Special (4 dl)
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0.5 tsk salt
1 tsk kanel
ev. 1/2 tsk riven muskot


Topping:
200 g smör
200 g Philadelphiaost
180 g florsocker (3 dl)
2 tsk vaniljsocker
rivet skal och saft av 1 citron

Gör så här

Sätt ugnen på 200°. Vispa socker och olja vitt. Tillsätt morötterna och sedan äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Smörj och bröa en form och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt kakan svalna något.

Smält smöret till toppingen och låt det svalna. Vispa med de andra ingredienserna till en luftig smet. Var försiktig med citronen om du är som jag och inte vill ha allt för utmärkande citronsmak. Det finns nämligen en väldigt hårfin gräns mellan, för lite, lagom och för mycket citron, så pröva dig fram lite i taget.

Bred över kakan. Låt stå kallt en stund så att toppingen stelnar.

 


Daimchokladkaka med Digestive

Till årets stora tjejkväll så måste man ju givetvis baka något med choklad och denna läckerbit blev det. Mumsigt värre blev den med en klick grädde. Dock tror jag den hade varit lika god utan bottnen för den gjorde verkligen skäl för namnet "the CRUMBLING cookie", det var ju knappt man fick in det i munnen ;)

Hur som helst, tack för två toppenkvällar tjejer! Massa pussar!


Ingredienser:

Botten:

15 Digestive kex
50-75g osaltat Smör

Kaka:
125g Smör

2 Ägg

3 dl Strösocker

2 tsk Vaniljsocker

½ dl Kakao

1 krm Salt
2 dl Vetemjöl

2 msk kallt Kaffe

50g grovt hackad Daim (en dubbel daim)

 

Gör så här

Botten:

Mixa digestivekexen till ett fint pulver. Smält smöret, här skulle jag nog rekomendera o testa den lite större mängden smör så den inte blir så smulig som min :) Blanda smöret med kexsmulorna.Tryck ut kexmassan i botten av en rund form och grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 10 min. Låt svalna.


Kaka:

Smält matfett och ställ det åt sidan. Rör snabbt ihop ägg, socker, kakao, salt och mjöl med en slev. Tillsätt matfett, kaffe och den hackade chokladen. Jag kunde ju självklart inte låte bli att ha i lite mer daim, ju mer daim desto bättre heter de väll?! ;)  Häll smeten över den avsvalnade kexbotten. Grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 40-50 min.

 

 


A Mudcake for ♥!

Gjorde ett recept för två. Passar ypperligt att ha å mysa med pälsklingen framför ett NCIS avsnitt ;) De brukar också bota en viss gnällighet, choklad är bra för allt!

Ingredienser:

1 ägg
0,5 dl socker
0,5 dl mjöl (kanske något lite mer)
1 krm (rågad) bakpulver
25 g mörk blockchoklad
25 g ljus blockchoklad
50 g smör

 

Gör så här:

Vispa äggen och sockret poröst. Blanda mjöl med bakpulver och rör sedan ner det i smeten. Smält smöret och chokladen i en kastrull på svag värme. Blanda ner chokladröran i smeten.

Smöra och bröa en form på ca. 15 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 225 grader i 5-10 min. Självklart ska kakan vara kladdig, näst intill rinnig, så håll koll på den i ugnen. När kanterna börjar bli "torra" är det lagom (iaf för mig). Ställ sedan kakan att svalna en stund, nu när de är så kyligt ute passar de ju bra att ställa ut den, går ju fortare. Serveras med grädde!

 


Ugnspannakaka

Här kommer en av mina favorit kakor! Har ju en del blåbär i frusen som jag vill skapa något av, så igår körde jag en pannakaka med blåbär. Någon som har något mumsigt blåbärsrecept så får ni hojta till!

Ingrediener:

4 pers.

4 ägg
1 l mjölk
5 dl mjöl
1 tsk salt

Varianter:

* I stället för enbart mjöl kan man variera med lite "nyttigare" varianter. Jag har testat 2 dl dinkelmjöl och 2,5 dl vetemjöl istället och det gick fint :)

* Hacka bacon och lägg i smeten. Serveras med lingonsylt.

* Häll ca. en halv liter blåbär (helst inte frysna, gick väldigt långsamt när jag hade frusna iaf) över smeten. Blanda 1,5 dl gräddfil med 1 msk vaniljsocker  i en skål och servera till. Har någon något annat tips så hojta gärna till :)

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Vispa ned mjölken lite i sänder så att alla klumpar försvinner. Vispa i äggen. Jag brukar sen låta smeten svälla en stund, kring 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en långpanna väl och häll i smeten och fördela blåbären jämnt i den.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pannkakan fått fin färg. Låt pannkakan svalna något innan servering.

 


Blåbärsmoussetårta

Snubbla över en tårta  på bloggen Kalasgott häromagen som jag bara var tvungen att göra. Min blev inte så vacker, som ni kanske ser ;) Så vill ni se ett riktigt fint resultat så får ni kika på bloggen Kalasgott! Jennie har en jättefin bild på sin tårta där plus en massa andra smaskiga recept så den sidan är väl värt ett besök. Dock så blev min tårta trots sitt utseende väääldigt god, vilket båda jag å mina gäster tyckte. "Tårtbotten" skulle man säkerligen kunna göra för sig å äta me grädde, för den tyckte jag var tokgod i sig.

Ingredienser:

Botten
200g Smör
3 Ägg
4 ½ dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
½ dl Ljus Sirap
1 dl Kakao
2 krm Salt
3 dl Vetemjöl
½ dl Mjölk
2 hackade Dubbeldaim

Gör så här:
Smält matfett och ställ det åt sidan. Rör snabbt ihop ägg, socker, sirap, kakao, salt och mjöl med en slev. Tillsätt matfett, mjölk och den hackade daimen. Häll smeten i en rund, bakplåtspapperklädd form. Grädda i mitten av ugnen i 175°c, ca 1h.


Blåbärsmousse
4 Gelatinblad
250g frusna Blåbär
2 msk Vatten
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
4 dl Vispgrädde
3 dl Turkisk Yoghurt

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i riktigt med kallt vatten. Koka upp blåbär, vatten och socker. Krama vattnet ur gelatinbladen och vispa i dem i blåbärpuréen. Låt svalna en aning. Vispa grädden hårt och rör i yoghurten. Under kraftigt vispning, häll i en stråle ner båbärspuréen i gräddyoghurten. Häll moussen i formen som inuti täckts med bakplåtspapper på kanterna.

Frys.

Tag fram tårtan och låt den stå i rumstemperatur 5h / i kylen 12h innan servering.


En sån fin skulle man haft att ställa tårtan på!

 


Kladdkaka

Kladdkakor går att variera i all oändlighet. Dom är dessutom busenkla och kalasgoda. Här kommer ett smarrigt grundrecept jag brukar köra på och lite tips till variation. Sitter ni och håller på några goa tips får ni hojta till!

Ingredienser:
150 g smält smör
2 st ägg
3 dl socker
6 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 krm salt

Ströbröd eller kokos

Tips nr. 1:
Hacka valfri blockchoklad och blanda i smeten innan du sätter in den i ugnen. Jag brukar minska sockret med nästan 1 dl per 100 chocklad, annars tycker jag att det kan bli för sött om man använder en ljus choklad. Ev. kan man minska något på kakaon med.

Tips nr. 2:
Hacka daim och strö över kladdkakan direkt då den kommer ur ugnen.


Gör så här:
Sätt ugnen på  200 grader. Smält smöret och låt det svalna av. Blanda i resten av ingredienserna. Kladdkakan vill vi ha kladdig, så vispa försiktigt! Ta ett ägg i taget. Avsluta med mjölet. Smöra och bröa en form (antingen med kokos eller ströbdröd), gärna med löstagbar kant och häll i smeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10-20 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den, men ju kladdigare desto bättre, eller hur?

Servera kladdkakan med grädde eller glass.



Chokladdrömmar med kokos

Med mitt överflöd av kokos hemma tänkte jag att det var bäst att göra lite kokoskakor av ngt slag å dessa blev det. Jag hade dock ingen vanlig matolja hemma så jag körde olivolja vilket funkade (ganska) bra. Det blev en viss olivsmak, men inget jag störde mig på. Lite irriterande var dock att de var så smuliga (kanske hade i för mkt mjöl? Någon med annan teori?)  men det var ju gott ändå så.  Är man kakmonster så är man ;)

Ingredienser
100 gram margarin, rumsvarmt
1.5 dl strösocker
0.5 dl matolja
2.5 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 dl kokosflingor

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa margarinet och sockret poröst, tillsätt oljan och rör smeten pösig. Blanda mjöl, hjorthornssalt, vaniljsocker, kakao och kokosflingorna och rör ner det i smeten. Gör 25-30 bollar, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och tryck ihop dom lätt med en gaffel så de blir fint randiga. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna.



Blåbärssylt med vanilj

Smaskig sylt som är perfetk till pankakor ;)

Burkarna ställde jag ordentligt rengjorda i ugnen i ca. 100 grader innan jag började med syltandet. Tog sedan ut dom precis innan jag hällde upp sylten.

Ingredienser:
2-3 burkar sylt

2 l (cirka 1kg) svenska blåbär
3 dl strösocker
3 dl syltsocker
1 st färsk vaniljstång

Gör så här:
1. Varva blåbär, strösocker och syltsocker i en stor kastrull.
2. Skåra vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen. Hetta långsamt upp under omrörning.
3. Låt sylten koka i cirka 15 minuter. Skumma väl. Lyft upp vaniljstången.
4. Häll upp sylten på väl rengjorda och varma burkar och förslut dem. Förvara konserverna i kylen.

Recept: Recept.nu

Prickig äppelmos

Årets favorit på gröten! :) Prickig äppelmos är mumsigare än mumsigt och går finemang att frysa in i ex. gamla smörpaket.

Ingredienser:

Ingredienser:
kanske ca. 6 burkar

2 kg äpplen
2 st citroner
4 dl vatten
3 st kanelstänger
8 dl strösocker
3 dl lingon
ev. atamon

Gör så här:

Pressa citronen i vattnet. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet, så behåller de färgen efter det att de skalats.

Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev.

Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner lingonen då några minuter återstår. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut.

Bild o orginalrecept: Recept.nu


Hälsobröd

Detta är mitt absoluta favoritrecept på bröd. Gott och nyttigt. Vill man så kan man även ha i torkad aprikos eller russin, så blir det ännu smaskigare. Bör med fördel ätas med en smakrik bit ost på. Mums.

Ingredienser
2 bröd
5 dl grahamsmjöl
2 dl vetegroddar
2 dl vetekross
2 1/2 dl kruskakli
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt


1 l lättfil
1 1/2 dl sirap

Gör så här:
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sedan lättfilen och sirapen och rör om. Häll smeten i 2 smorda (brukar smörja med olivolja) avlånga 1 1/2 liters formar. Grädda bröden 1 timme & 45 min i 175°.


Recept o bild: Mandelmassa

Kom-i-form frallor

Världens bästa frallor. Väldigt saftiga å nyttiga. Passar perfect som mellis på jobbet eller skolan. Mumma mumma.

Ingredienser
12 dl fullkornsmjöl dinkel
5 dl ljummet vatten
25 g jäst
1 msk flytande honung
½ dl solroskärnor
2 st rivna morötter
1 msk kallpressad olivolja
½ msk salt

Gör så här:
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda i olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt. Tillsätt mjölet i omgångar till en någorlunda smidig deg. När jag gör dessa är degen oftast ganska kladdig ändå. Jäs under bakduk i ca 40 min. Knåda degen och tillsätt lite extra mjöl. Forma till en rulle och dela upp i 20 delar. Forma till runda bullar. Jäs under bakduk i yttligare 30 min. Pensla med vatten och toppa med solroskärnor. Grädda mitt i ugn på 225 grader i ca 12 min. Låt kallna under bakduk på galler

Bild o recept: Hudoteket

Paj de Queso al Limon

Eller rätt o slätt cheesecake om man känner för de ;) Detta recept brukar alltid jag köra om jag råkar vara sugen på cheesecake. Så himla smidigt att förbereda innan om man ska ha bjudning eller ngt, då står den så fint å väntar i frysen.

Ingredienser:


8 st (ca. 125 g) digistive kex
50-75 g smält smör
1 msk farinsocker

1 ask (200g) philadelphiaost
1 dl socker
3 äggulor
2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
skal o saft av 2 limefrukter
3 äggvitor

Gör så här:

Mixa kex och farinsocker i en matberedare. Tillsätt smör och blanda samman. tryck ut smuldegen i en form med löstagbar botten (ca 26 cm i diameter). Ställ formen kallt.

Vispa samman ost, socker och äggulor. Vispa grädde och florsocker. Blanda ost och gräddsmet och smaksätt med limeskal och saft. Ett tips är att inte ha i all lime med en gång utan testa sig fram, tills det är lagom limesmak just för dig :)

Vispa äggvitorna till hårt sum (givet att du ska vända skålen över huvudet, om du inte blir kladdig i håret är de ok). Vänd försiktigt ned det i smeten. Häll smeten i formen och frys den minst 4 h.

Tag fram formen ur frysen ca. 30 min innan servering, annars kan det bli väldigt svårt att skära och äta. Serveras med fördel med färska jordgubbar.


Kanelbullar

För att fira kanelbullens dag (4/10) gjorde självklart även jag lite bullar idag. Testade även på lite nya varianter med äpple, nektariner och sötmadel. Det blev smaskens och godast var de med äpple och nektarin. Självklart gjorde jag hederliga gamla kanelbullar med, old style. En del av degen använde jag till att göra Vaniljbullar med. Gött! ;

Ingredienser:

Deg:
150 g margaring
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca. 13-15 dl mjöl

Fyllning:

100 g margarin
1 dl socker
1 msk kanel

(äpple, nektarin, nötter)

Pensling o garnering:

1 ägg
Vatten
Pärlocker

Gör så här:

Smält margarin och tillsätt mjölk, värm till ca 37 grader.  Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca. 40 min. Rör samman fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar (eller om du som jag ska testa lite olika fyllningar, fyra delar. (Kanske en del för att göra Vaniljbullar?)

Kavla ut varje del till en platta, kanske något mindre än en halv centimer tunn. Bred på kanelfyllningen, om du vill kan du här riva äpple, hacka nektariner eller nötter och strö över - använd fantasin! Rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jag brukar även vika in en del av "flärpen" på bullarnas undersida, jag inbillar mig att allt den goda fyllningen stannar bättre kvar i bullen då :) Låt bullarna jäsa övertäckta i 40 min. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg blandat med en liten del vatten och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6–8 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Mina bullar:



Mums!





Fr. vänster: Vanliga kanelbullar, Kanel med hackade nektariner,
Kanel mer rivna äpplen, , Kanel med hackade mandlar


Vaniljbullar

Min bästaste vän Hena o jag har som tradition att baka vanlibullar och titta på Dagissnuten, en tradition som jag tycker fler ska ta fasta på ;)

Ingredienser:


Deg:
150 g margaring
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca. 13-15 dl mjöl

Fyllning:

Marzansås, öka mängden pulver så att såses blir mer som kräm.


Pensling o garnering:

1 ägg
Vatten

Smör
Strösocker

Gör så här:

Smält margarin och tillsätt mjölk, värm till ca 37 grader.  Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca. 40 min. Rör samman fyllningen.

Kavla ut degen. Ta ut rundlar ca 10 cm stora i diameter. Klicka marzansås i mitten på rundlarna och nyp ihop dem.

Placera bullarna på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Låt jäsa i minst 40 minuter. Sätt ugnen på 250 º. Pensla bullarna. Grädda dem i 6-8 min. Pensla de nygräddade bullarna med smör och rulla dem i strösocker. Ska du frysa in så kan du strunta i penslingen och göra det istället när det är tänkt att servera dem :)



Chokladsoppa

Guess what? Snubblade över ett recpet på något som måste vara det godaste receptet på soppa EVER! Borde dock skämmas lite som den chokladälskare jag är, visste inte att man kunde göra chokladsoppa, känns ju nu som den mest uppenbara saken i världen, varför inte lixom. Så detta ska jag sysselsätta mig med i helgen. Ev. får ni en liten bild så småningom på resultatet ;)

Ingredienser:
4 pers

5 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
25 g hasselnötscreme
½ krm salt


Gör så här:
Koka upp mjölk och grädde och låt koka 1 minut. Ta kastrullen från värmen, bryt ner chokladen i den varma gräddmjölken och rör tills soppan är slät. Rör ner hasselnötsmassan och tillsätt lite salt. Ställ soppan i kylen.

Vispa upp den kalla soppan före servering och häll upp i skålar. Lägg på en klick grädde och dekorera med hallon, blåbär, eller vad man nu känner för, själv ska jag nog testa lite passionsfrukt.



Maraboumousse

Tänkte att ni skulle få ta del av min favoritdessert som ja fick av älsklingen när jag kom hem efter min nyår i prag. Den går galet snabbt å göra, om man räknar bort den tid som krävs för den att stelna till. Men vad har man en frys till för om inte snabbkyla goda efterrätter ;D

Ingrediesnser:
100g marabou mjölkchoklad
1 ruta mörk finchoklad
1 dl vispgrädde

Gör så hör:

Bryt chokladen i bitar å lägg i en tallrik över ångbad. Under tiden då chokladen smälter, vispa grädden hårt. När chokladen smält rör i deni gräden försiktigt. Ställ i kyl (eller frys) tills den stelnat till. Ät som den är eller till lite goda frukter o bär.


Bild: Arla

Malinos Ananaspaj

Jag har en kär vän som ofta brukade bjuda på denna läckerhet. Den är smaskens och gör sig riktigt bra med vaniljsås. Smaksens!

 

Ingredienser:


150 g smält smör (ev. flytande)

1 dl Socker (bättre halv)

3 dl Mjöl

1 tsk bakpulver

400 g avrunnen krossad ananas

1 burk creame fraiche

0,5 dl socker

1 Ägg

1 tsk vaniljsocker

 

25 min i 200 grader

 

Gör så här:

Rör ihop smör och socker. Tillsätt mjöl och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i formen och låt den vila i kylskåpet medans ni blandar ihop fyllningen, dvs. annanas, creame fraiche, ägg och vaniljsocker. Ägg, har jag hört, går det att klara sig utan. Och sockermängden kan man med minska om man inte vill ha den för söt.

Ha i fyllningen i formen och grädda sedan i ung 25 min, 200 grader.


Chokladkolasnittar

Ett litet exprimentande som resluterade i detta (bland annat pga en virrig pojkvän som inte minns va han ska handla). Dock blev det lyckat som bara den!

Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
4-5 rutor blockchoklad

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rör smör (jag brukar mikra den i 10 s så blir de perfect!), socker och sirap vitt och poröst.
Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat, sikta ner i smörblandningen. Riv blockchokladen o blanda i.
Rör ihop till en deg.Tag upp degen på mjölad bänk och dela i 4 delar. Rulla ut varje del till en längd, lägga rullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut längderna lite med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.
Låt längderna svalna lite på plåten innan de skärs i sneda snittar. Men se upp.. svalnar dom för mycket är det svårt att snitta dom, de märkte jag nu.

 


Röd vinbärspaj

Pappsen  lagade en gång busgod paj av vad som fanns kvar av de röda vinbären från trädgården. Den var underbart syrlig o söt på samma gång så jag vart ju bara tvungen att knipa receptet.

Ingredienser:
Till 8-10 pers

150 g Smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl Socker
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1krm bakpulver
6 dl Röda vinbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och häll i det smälta smöret. Rör ihop degen snabbt. Tryck ut degen i en pajform ca 26 cm i diameter. Häll på bären och sockra det lätt om det behövs. Grädda paen i nedre delen av unden i ca 20 min. Låt svalna och servera med vaniljsås eller glas.



Jossans dumlekakor

VARNING! Detta recept är livsfarligt. Blev bjuden på dessa läckerbitar när jag var på besök i Örebro förra året och jag föll direkt. Jag brukar göra en sats å frysa in, men jag kan säga er att dom inte stannar i frysen särskilt länge.

Ingredienser
:
ca 28 st eller till noblessen eller dumlen tar slut ;)

200 g matfett
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 påse Dumlekolor
1 ask Noblesse (mint)

Folieformar

Gör så här:
Blanda fett, mjöl, socker och bakpulver. För lättare utbak kan man låta degen stå kallt ett tag. Dela degen i 28 bitar och rulla till bollar. Lägg i form. Tryck ner en kola i varje.  Grädda mitt i ugnen, 200 grader i c:a 10 minuter. Ta ut kakorna och lägg på en bit Noblesse på varje så att chokladen smälter. Ställ sedan kakorna i kylen.

OBS. Även om jag inte gjort de själv går ju säkert att variera dessa kakorna en hel del med olika varianter på dumle å noblesse, så testa er fram tills ni hittar er egen favorit. Om man tycker det är för sött med en hel dumle i varje kan man halvera dom såklart, men jag tycker de blir godare med en hel. För beräkning tror jag det är 28 st kolor i en dumle orginal påse och 32 st noblesse i noblesse mint förpackningarna.


 


Muskotsnittar

Som en indirekt hyllning till min muskotkatt gjorde jag dessa mumsiga snittar. Kalasgoda! Fick dessutom toppbetyg av Lillebror som är kräsen när det gäller småkakor.

Visste ni förresten att alla småkakor blir ännu goare om man har en vacker kakburk å lägga dom i? Jorå, så är det!

Ingredienser:
40 st småkakor

1 1/2 dl socker
1 msk kanel
1/2 tsk muskotnöt
250 g smör eller margarin
5 dl vetemjöl

Gör så här:
Blanda socker, kanel o muskot. Rör matfettet och sockerblandningen pösigt. Tillsätt mjöl och arbeta ihop degen. Dela den i fyra lika stora delar och rulla varje längd till en 40 cm lån rulle. Lägg på plåt. Platta ihop med en gaffel så dom blir tjusigt randiga. Grädda i ugnen i ca 20 min i 175 grader. Skär  därefeter varje längd till fina muskottsnittar.

OBS! MuskotKATT, ej muskotsnitt!


Kolakakor med sting

Småkakor är helt klart underskattade i dagens samhälle så jag gör revolution å sätter igång med kakbak! Kolakakor är smaskens å en perfekt belöning efter en hård dag på jobbet.

Ingredienser:
40 st

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Skär smöret i tunna skivor. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt vaniljsocker, sirap, mjöl, bakpulver och ingefära. Arbeta snabbt ihop till en deg. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar. Rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen tills längderna är ljusbruna 10–12 min. Skär de varma längderna i sneda ca 3 cm breda kakor. Tips: Degen kan även göras i matberedare. Lägg alla ingredienserna i beredningsskålen och arbeta snabbt ihop till en deg.


Bild o recept: Arla

Kardemummamuffins med päron

Baka dessa å du är fast för alltid. De går att variera i all oändlighet med olika frukter å bär. Hittills har det blivit äpple, päron, hallon å blåbär, å det är alltid lika farligt gott. Mer kardemumma åt folket, det är himlen!

Ingredienser:

Smet:
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl strösocker
3 tsk kardemumma, malen
1 3/4 dl Milda Culinesse eller Mjuka Milda
1 dl mjölk
2 ägg
2 färska päron, skurna i klyftor (äpplen eller lite random bär går lika bra)

Strössel:
1 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker (eller pärlsocker)
1 msk kardemumma, malen
1/2 dl Milda Culinesse eller Mjuka Milda

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
2. Vispa ihop margarin, mjölk och ägg och rör ner blandningen i skålen.
3. Blanda de torra ingredienserna till strösslet och fördela margarinet i blandningen till en smulig massa.
4. Fördela smeten i stora formar eller i smord muffinsplåt. Stick ner en päronklyfta i varje muffins och strö över rikligt med kardemummaströssel.
5. Grädda muffinsen i mitten av ugnen ca 30 min.


Recept o bild: DagensMuffin

Chocolate chip cookies

Ett recept min älskling pröva på när det var synd om mig för att jag skrev tenta ;)

 

Ingredienser:


300g smör
2 1/4 dl socker
2 1/2 dl brun farin
2 ägg 
3 tsk vanillinsocker
7 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
(4 msk kakao)
200 g choklad (grovhackad, vit eller mörk)

 

Gör så här:

Smält smöret. Vispa ihop farin, ägg och vaniljsocker. Blanda sedan i det smälta smöret och vispa in ordentligt. Blanda sedan i resten av ingredienserna, om du vill ha ljua cookies skippar du bara kakaon. Fortsätt att blanda tills smeten blir som en stor ”fudgeboll”.  Blandal sist i den grovhackade chokladen. Dela upp smeten i mindre bollar och platta ut lite lätt på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader ca 10 minuter.


Kakorna ska ha flytit ut till ganska stora platta kakor. Låt kakorna svalna lite på plåten innan du mummsar i dom, för om du flyttar dom är de fortfarande ganska mjuka och kan således gå sönder. Låt dom svalna lite och flytta dem till ett galler sen för att svalna ytterliggare.

 



RSS 2.0