Apelsinknäck

Kanske den godaste knäcken jag gjort. Receptet kommer från Allt om mat.
 
Ingredienser:
 
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljussirap
0,5 dl flagad sötmandel
Rivet skal av en apelsin
 
Gör så här:
 
Blanda grädde, socker och sirap. Koka till 126 grader, tar ca 40-60 min. Man kan också göra kulprovet, droppa i ett kallt glas vatten, vänta två minuter. Du ska då kunna göra en kula av knäckenom de är klart. Blanda i mandel och apelsinskal när de är klart. Häll upp i en kanna o fördela i formar.
 
 

Saffranssnittar

Här kommer ett lätt recept med lagom julkänsla. Lite som kolakakor fast med saffran. Riktigt goda var de! Finfina till adventsfikat!
 
Ingredienser:
 
1 förp saffran (0,5 g)
1 dl socker
150 g smör
1,5 msk ljus sirap
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Stöt saffranet till fint pulver med 1 tsk av sockret. Rör eller vispa smör, socker och saffransblandningen ljus och porös. Tillsätt sirapen. Blanda ner mjöl blandat med bakpulver. Arbeta snabbt samman till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut dem plåtlånga och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem lätt.
 
Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15 minuter. Skär längderna i sneda snittar medan de fortfarande är lite varma.
 
 

Nu ska de bakas igen!

Tog sin lilla tid, men nu ska jag börja uppdatera kakbloggen igen! Måste ju börja ta tag i de på allvar de här med att bli världens bästa mormor med godaste kakorma. Har ju kommit ett steg närmare i och med pluttas!
 
Så nu laddar vi med julbak! Woho! Först ut är en klassiker som jag gjort förr, gammaldags mjuk pepparkaka! Receptet hittar du här!
 
 
 
(Tog även o väckte liv i den andra bloggen http://fridachristina.blogg.se. Dock bara tillgänglig för familj, vänner o bekanta. Men är du en av dem så hojta till så får du inlogg)


RSS 2.0