Vinbärsmos

Tokgod vinbärsmos på röda vinbär som pappa alltid gör. Perfekt sötsyrlig och underbar att ha på gröten tillsammans med mjölk. Lätt att göra är den dessutom ;)

I ursprungsreceptet ska det koa 5 min, men jag tyckte sylten var lite för lös då så man kan nog gå lite på känn på den punkten :)

Ingredienser:

5 dl repade bär
2 dl socker

Gör så här:

Mixa bären till mos. Häll över i en kastrull. Tillsätt sockret. Värm upp moset under omrörning. Låt koka utan lock i ca. 5 min. Skumma moset väl och fyll på varma rengjorda burkar. Förvaras mörkt och kallt.

 


Svartvinbärsgelé

Gjorde frystömning för ett bra tag sen nu och först ut är svartvinbärsgelé. Jag blockade bären på jobbet i sommras, men jag fick inte tummen ur fören närmare vintern. Men bättre sent än aldrig!

Det var första gången jag gav mig på gelé så jag vet inte riktigt om jag gjorde rätt eller fel. Gelén blev fantastiskt god, men jag fick lite funderingar under syltandet och saftandet. När jag skulle sila av saften verkade de som saften var alldeles för tjock för att rinna igenom vilket resulterade i väldigt lite saft. Jag vet dock inte hur det ska vara, men det kändes fel. Nästa gång ska jag definitvt ha lite koll på bären och kanske spä ut med mer vatten om det behövs innan jag silar. Tror att bärens karaktär kan ha betydelse. Ibland kanske 4 dl vatten är lagom, ibland kanske mer? Har hört och läst att just svarta vinbär ska ha mer vatten än röda i varje fall. Så tänk på det ni där ute om ni ska testa gelé någon gång :)


Ingredienser:


2 l knappt mogna svarta vinbär
4 dl vatten
9 dl strösocker per avrunnen liter saft
Ev. pektin

Gör så här:


Måtta upp vattnet i en kastrull och koka bären tills de har mosats, cirka 10 minuter. Hjälp till att mosa mot grytans kant någon gång under tiden. Häll bärmassan i en silduk och låt självrinna i 30 minuter. Släng renset som samlats i silduken.

Mät saften och koka den sedan om igen i 5 minuter. Tillsätt 9 deciliter socker per liter avrunnen saft och rör om. Låt koka upp igen och koka sedan kraftigt i 10 minuter utan lock och omrörning. Gör ett geléprov: Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften. Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge.

Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen). Avlägsna även allt skum från ytan. Ös upp gelén till drygt hälften på väl rengjorda burkar.


Mascarponecheesecake

Denna gjorde jag till min födelsedag och den blev både god och vacker att se på :) Receptet kommer från Leila Lindholm, men att detta skulle vara det godaste hon någonsin gjort vet jag förstås inte :P

Dock så stelnade den inte så fort som den skulle, även om den ska vara lite mjuk ville jag nog ha den lite fastare. Orsaken till detta tror jag är att jag till form använde en tjockare modell av form från Bagaren och Kocken (se här). Den är gjord i helgjuten aluminium vilket antagligen gjorde så att kakan inte kalnade så fort som receptet angav. Nästa gång jag gör den kommer jag lägga in formen i frysen innan jag börjar så den är kall när man häller i smeten, om ni ska använda en liknande form råder jag er till det med, eller att ni lägger till en timme eller två när ni beräknar tiden :) Min form rymmer ca. 2,4 liter och den räckte precis.

Ingredienser:

4 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 st citron, skalet
200
g
mascarponeost
4 dl vispgrädde

300 g digestivekex

Gör så här:

Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i vitorna). Vispa äggulor, strösocker och rivet citronskal poröst i en bunke. Rör ner mascarponen. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i smeten. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

Krossa kexen fint, jag la dem i en plastpåse och krossade med en kavel. Varva smulor och smet i en sockerkaksform. Understa och översta lagret ska vara kexsmulor. Knacka formen lätt mot bordet så att eventuella luftbubblor försvinner.

Frys smeten i 3–4 timmar, så att den är lättfryst vid servering. Enligt receptet ska man spola utsidan av formen med varmt vatten och att den då ska lossa lätt, jag tyckte inte det var så lätt, men med lite lirkande gick det tillslut :)
RSS 2.0