American apple pie

Besökte min sommarö med far o lillebror i veckan o som vanligt måste jag ju passa på att baka ngt gott till dem. Pappa berätta att äpplena börjar komma igång i trädgården nu så det blev en äppelpaj. Receptet är Leila Lindholms, den enda avvikelsesna jag gjorde var att använda trädgårdens äpple och inte använde mig av varmluft. Men jag tror nog inte skillnaden är så stor för den blev väldigt god. Hade dock önskat att jag hade en finare pajform, men man tager vad man haver ute på öarna ;)

Ingredienser:


Pajdeg:

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 nypa salt
1 st ägg
0,5 msk vatten

Pensling:

1 st ägg
1 msk mjälk
1 msk råsocker

Fyllning
:
12 storra granny smith äpplen
1 st citron, pressad
50 g sör
4 msk strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malen ingefära

Gör så här:


Blanda ihop smör, vetemjöl, florsocker o salt. Tillsätt ägget o vattnet o arbeta samman till en deg. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme.

Skala och kärna ur äpplena, och skär varje äpple minst 8 bitar. Lägg dem i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena i smör, strösocker, kanel och ingefära, det kommer krävas två omgångar eller två stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter ungefär 5 minuters stekning, låt dem svalna på en tallrik. Sätt ugnen på 200 grader (eller 180 grader varmluft enligt Leila)

Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diameter och ett par millimeter tjock. Lägg den över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ner degen längs kanterna, och låt det som blir över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelfyllningen. Kavla ut den mindre av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diameter.

Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre degen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggblandningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda den i nedre delen av ugnen, i cirka 25-35 minuter tills den är gyllene.


Frozen strawberry daiquiri

Så här när sommarn verkar försvinna bort behöver man något att hålla fast vid och minnas de fina sommarnätterna. Detta är en gudomlig strawberry daiquri. Sourmix receptet har jag publicerat precis innan detta. Vill man finns det även att beställa som pulver, men det har jag ingen erfarenhet av.

Ingredienser:

6 cl Ljus rom
4 cl Sourmix (citron)
12-15 Jordgubbar/Jordgubbspuré
Krossad is

Gör så här:


Häll samtliga ingredienser i en blender tillsammans med 1,5 dl krossad is. Kör blendern i 10-20 sekunder. Servera i ett kylt glas garnerat med en jordgubbe eller något annat fint.




Sourmix för drinkar

När jag skulle ha drinkkväll en gång och surfa runt efter recept stötte jag på ingrediensen sourmix på en del ställen och inte hade jag någon aning om vad det var. Efter lite runtsurfande fick jag svaret och numera skulle jag inte klara mig utan denna goding i mina drinkar.

För de som undrar gör man sockerlag genom att värma upp lika delar vatten och socker till sockerkristallerna har försvunnit.

Ingredienser:


2,5 dl färskpressad citron
1,5-2 dl sockerlag
1 äggvita
Ca 2 dl kallt vatten

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en väldiskad glasflaska med kork, skaka om ordentligt. Smaka av och ha i lite mer sockerlag om du tycker att den blivit för sur. Mixen ska vara sötsur i smaken. Du kan variera den med att byta ut citronjuicen till grape, lime, eller apelsinjuice. Förvaras i kylskåp upp till en vecka.

Potatis- och basilikasoppa

Min basilikaplanta växer så de knakar så häromveckan fick en stor del av den vara med i matlagningen. Kryddväxter mår ju bra av att plockas lite då och då och med denna var det verkligen på tiden.

Ingredienser:

600 g potatis, gärna bakpotatis
2 st gula lökar
1 l grönsaksbuljong
1 kruka basilika
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Gör så här:


Skala och dela potatis och lök i mindre bitar. Koka potatis och lök i buljongen tills potatisen är mjuk. Mixa soppan med basilikablad och matlagningsgrädde. Smaka av med salt och vitpeppar.

Passar sig att serveras både kall som varm!


Fläderblomssaft

I år gick sambon berget runt o nallade fläder. Resultatet blev en tokgod saft vars recept är tagit från boken I mormors skafferi! Jag har nämnt det innan och jag nämner det igen både den och boken I mormors berså är guld värda. En av författarna till boken hittar ni om ni följer denna länk -> Kinnas blogg och där finner ni massa inspiration till mumsig mat!

Ingredienser:

ca. 40 blomklassar
2 kg socker
50 g citronsyra
1,5 l vatten
2-3 citroner
ev. natriumbensonat

Gör så här:

Pressa citronerna och ta bort kärnorna. Skär skalen i mindre bitar. Klipp av fläderblommorna från de gröna skaften. Koka upp vatten och soccker och tillsätt sedan blommorna, citronsaft och citronsyra. Låt stå i 3-5 dygn. Sila därefter upp saaften och tillsätt ev. natrumbensoat. Häll upp på väl rengjorda flaskor.

Tips! För att saften ska hålla länge brukade min far alltid hälla upp i gamla sirapsflaskor och förvara i frysen. På detta sätt kan man njuta av sommarsaften ända in på de kalla vintermånaderna!


Årets första blåbärskok!

Gjorde idag årets första blåbärskok. Det blev förra årets Blåbärssylt med vanilj för den är ju så gudomlig. I år gjorde jag dubbelsats, men hade fortfarande bara i en vaniljstång men lika bra blev det! Passade även på att ta en ny bild för förra årets vart ju så tråkigt brunaktig å jag vet inte vad!

Följ länken så kommer ni till receptet! -> Blåbärssylt med vanilj

Men det finns fortfarande blåbär kvar i frysen som ligger o väntar på att bli tillagade så ligger ni å trycker på ngt smaskigt recept får ni bannemig hojta till!

 


Rabarber- och krusbärspaj

Jag hörde på jobbet att rabarber och krusbär var en vinnande kombination och självklart passade jag på och testa när jag var på besök hos pappsen o lillebror. Man måste ju passa på o skämma bort dem när man har chansen ;)

Pajen blev underbart syrlig o söt o var mums mums med vaniljglass!

Ingredienser:


Smuldeg:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3 msk socker
100 gram smör
0,5 dl hasselnötter (el. andra nötkärnor)

Fyllning:

250 g krusbär
250 g rabarbär
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker

Gör så här:


Blanda mjöl, havregryn, socker och matfett i en skål. Hacka nötter grovt och blanda ner dem i degen. Blanda allt till en smulig deg. Lägg rabarber och krusbär i en smord form. Strö över lite potatismjöl (så att pajen inte blir så rinnig) och sockra bär och rabarber. Fördela smuldegen över fyllningen.

Gädda pajen i  225 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna. Servera gärna med glass eller vaniljsås.





Kunglig vinbärssylt

Det har varit galet mycket röda vinbär runt om mig så man har letat recpt som en tok! Jag sprang på det receptet i Allt om mat och det blev kanon.

Ingredienser:

1 liter röda vinbär
4 dl muscovadosocker
1 msk mald kanel

Gör så här:


Rensa och skölj bären. Lägg bären i en rostfri kastrull och koka upp långsamt. Tillsätt socker och kanel under omrörning. Koka sylten på svag värme i 30 min. Häll över den på en väl rengjord glasburk som stått i ugnen i 100° i 10 min och sätt genast på locket.

Sylten håller ca 1 månad i kylskåp. Vill man spara den längre får man frysa in den.


(bild kommer snart)


RSS 2.0