Dajmtårta

Dajm är bland de bästa jag vet så denna tårta var ju ultimat för min del. Särskilt lyxigt blev det med hallon på toppen!

Ingredienser:


Botten:
150 g mandelspån
1,5 dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 st äggvitor
Smör till formen

Fyllning:
0,7 dl strösocker
4 st äggulor
3 dl vispgrädde
1 st dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker

Garnering:

1 st hackad daim
Bär

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Mixa mandeln fint i en matberedare eller mal den på mandelkvarn. Blanda mandel, florsocker och bakpulver i en bunke. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandeln. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan kallna, men vara kvar i formen.

Vispa socker och gulor till en pösig smet. Vispa grädden. Blanda i hackad dajm och vaniljsocker i äggsmeten. Vänd sist ner grädden. Häll smeten över tårtbottnen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar. Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Strö över hackad dajm och garnera med bär.



Dajmtårta till Fredrik 18 juli

För 8-10 personer.

Mellan den 18 och 24 juli pågår fruntimmersveckan. Då har nästan bara kvinnor namnsdag, förutom Fredrik som inleder veckan. Fira namnsdagen med en härlig tårta.

Ingredienser

Botten:
150 g mandelspån
1,5 dl florsocker
1 tsk bakpulver
4 st äggvitor
Smör till formen

Fyllning:
0,7 dl strösocker
4 st äggulor
3 dl vispgrädde
1 st dubbeldajm
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
1 st hackad daim
Bär

Betyg:
0 röster Visningar: 623 Sparat: 26

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

Mixa mandeln fint i en matberedare eller mal den på mandelkvarn.

Blanda mandel, florsocker och bakpulver i en bunke. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandeln.

Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Låt kakan kallna, men vara kvar i formen.

Vispa socker och gulor till en pösig smet. Vispa grädden. Blanda i hackad dajm och vaniljsocker i äggsmeten. Vänd sist ner grädden.

Häll smeten över tårtbottnen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar.

Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Strö över hackad dajm och garnera med bär.

Kladdig chokladkaka under knäckigt täcke

Då jag har fyllt år i dagarna har det vart lite bakandes. Då varje kalas bör innehålla något med choklad så fick denna kaka vara en av dem som prydde gottebordet. Resultatet var över förväntan och helt himmleskt god, som en kladdkaka, fast lite annorlunda och kanske till och med godare! ;)

Ingredienser:

100 g smör eller margarin
3 dl socker
1 krm salt
3/4 dl kakaopulver
125 g malda nötter, t ex hasselnötter, paranötter, valnötter, mandel
½ dl potatismjöl
2 ägg

Garnering:

150 g valfria, grovhackade nötter och mandlar
1/2 dl ljus sirap

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar botten. Smält matfettet i en större kastrull och ställ åt sidan att svalna en stund. Tillsätt alla de torra ingredienserna i kastrullen. Blanda ned äggen och rör samman till en slät smet. Bred ut chokladsmeten jämnt i formen och strö över de grovhackade nötterna och mandeln.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan får gärna vara litet kladdig i mitten och inte helt färdiggräddad, dock är det viktigt att ytan på kakan är något hård så den inte spricker vid penslingen som kommer härnäst. Värm sirapen till kokpunkten strax innan du tar ut kakan. Pensla den heta sirapen jämnt över kakan och ställ åter in i ugnen ett par minuter, så att ytan blir gyllenbrunt knäckig.

Låt kakan kallna i formen, ställ gärna ut dem så den står kallt om det finns möjlighet. Servera med grädde.


Irish soda bread

St. Patricks Day (17 mars) är just idag och jag tänkte såklart att det kunde vara trevligt att uppmärksamma denna gröna dag. Detta tänker jag göra med ett irländskt bröd, gröna kläder och självklart en mumsig öl! Detta recept kommer från Allt om mat - så det kanske inte i grund o botten är ett  "äkta" irländskt bröd. Egentligen ska man exempelvis använda "buttermilk", även om jag läst att filmjölkt ska var likt. Hur som helst ska detta tydligen vara en söt variant så om man vill kan man ta bort både socker o russin. För min del behåller jag det, sött är gott!

Visste ni förresten att om man ser någon som inte bär något grönt på sig denna dag får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. Det gröna symboliserar irländarnas vackra emerald ö o nypandet är en slags påminnelse om detta! Själv längtar jag efter den dagen då jag får åka dit. Jag älskar  Irland o Skottland, ja, hela storbrittanien fatktiskt! Så vackert o så underbart, så självklart måste vi hedra denna dag! Go green ;)

Ingredienser:
1 bröd

2,5 dl mjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl socker
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
30 g smör
1 dl russin
2 dl filmjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smula i smöret med fingertopparna till en grynig massa.
Tillsätt russin och filmjölk under omrörning. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda degen 1
minut. Forma degen till en rundel ca 20 cm i diameter. Skär ett kryss i degen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt kallna och servera.



Färdiga brödet


Kardemummakakor

Jag har sagt det innan, men det tåls att säga igen - kardemumma är himlen på jorden! Här kommer ett recept på de goaste småkakorna du kan tänka dig De riktitg smälter i munnen på dig o du vill bara ha mer o mer o mer! Detta är första gången av åtskiliga som dessa små gobitar tar form i mitt kök, ny favorit, helt klart!

Förresten, sitter ni o håller på några recept där denna underbara krydda tar plats? Tipsa gärna! :)

Ingredienser:

ca. 100 småkakor

1 msk kardemumma (hel)
200 g smör
1,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Gör så här:

Stöt kardemumman i mortel. Rör smör, sirap och socker poröst, gärna i matberedare om du har det. Tillsätt kardemumman. Blanda bikarbonat i mjölet och arbeta in mjölblandningen i smör/sockerblandningen. Dela degen i två bitar som formas till en rulle ca 4 cm i diameter. Linda in i plastfolie och låt rullarna vila i kylskåpet minst 1 timme.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullarna i tunna skivor med en vass kniv och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 7-8 min. Låt de gräddade kakorna svalna på galler.

Dett är mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Tea!


Smulpaj

Av muffinsresterna svängde jag ihop en smulpaj med hallon o blåbär. På bild är det alltså Leilas "crumble"  som använts, men jag tänkte presentera det recept min mamma lärde mig när jag hade ett litet "bakföretag" tillsammans med en av mina finaste vänner under vår 4H tid. På den tiden gjordes pajer i massor som sedan såldes på både gator o torg. Resultatet av allt detta smulandes är att receptet fastnat i mit minne som karlssons klister. Dessutom vann vi faktiskt "Best in Show" med vårt lilla Café, de ni! ;)

Ingredienser:

100 g smör (rumstempererat)
1,5 dl mjöl
1,5 dl havregryn
0,5 dl socker

ca. 500 g av valfri bärsort, äpplen eller rabarber.

Gör så här:

Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda ihop alla ingredienser till en smulig massa. Smörj en form med smör. Häll i din valda fyllning. Om du använder bär kan man med fördel ha i lite socker och potatismjöl. Strö tillsist smuldeg över fyllningen. Grädda i mitten av ungen i ca. 15 minuter eller tills pajen fått lite färg.

Frida ♥ smulpaj!


Min nya älskling!

Imorrn ska jag iväg o införskaffa en liten dröm från Bagaren o Kocken som ska bo i mitt kök. Det är en Ankarsrum Assistent Orginal - antagligen den bästa av de bästa! Är den inte det vackraste ni någonsin har sett? Ni kan tro att det kommer bakas o fixas här hemma! Jag har redan möblerat om o köpt hyllor o grejer så att den ska få bästa platsen. Jag är så lycklig att jag knappt kan sitta stil! :D

Älskade lilla vän! Du är så fin!

(Bild: Bagaren o Kocken)


Äppel- och kanelmuffins med crumble

Ooh, va jag blir glad när jag får så mycket kommentarer! Extra kul när ni frågar efter mer recept ;) Så nu kommer ett nytt skepp lastat med mumsiga recept. Först ut är duktiga Leilas muffins som jag tidigare blivit tipsad om. Dessa fick följa med till en redovisning med skolan o de var väldigt populära. Dock vart jag lite konfunderad över all "crumble" som blev över, funderar på om jag gjorde någon miss för på muffinsarna fick de då inte plats. Fast jag vart ju inte så ledsen för de, det blev istället en smulpaj med hallon o blåbär som jag visar lite senare - mums mums!

Ingredienser:

ca. 12 st

Muffinssmet:

100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

Fyllning:

3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel

Crumble:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt, eller muffinsformar - tänk på att dom ska vara ordentliga, smeten blir tung med äpplena så det behövs lite stryka att hålla upp de.

Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins. Grädda i cirka 12-15 minuter.

Får de lov att vara en muffin?




RSS 2.0