Pepparkakor 2010

Här kommer 2010 års pepparkakor. Lite ändringar från förra året bland annat mer smör och grädde. Bakade in lite mer mjöl i degen från början med, den var fortfarande lite kladdig när jag satte in den i kylskåpet, men mer hanterbar :) Kryddningen är densamma dock. Men till nästa år ska jag nog ha lite mer "sting" i dem. Men på det hela taget tyckte jag nog bättre om årets variant. Vem vet? Nästa år kanske jag har funnit det optimala receptet ;)

Ingredienser:

350 g rumsvarmt smör
200 g brun farin
200 g socker
3 dl grädde
3 dl sirap
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 msk ingefära
1,5 tsk mald nejlika
1,5 tsk malda pomeransskal

2 msk bikarbonat
1,3 kg vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Blanda smör, brun farin, socker, grädde och sirap.

Blanda krydorna och tillsätt dem till degvätskan. Tillsätt mjölet portionsvis och arbeta in mjölet innan nästa portions hälls i. Täck degen med lite mjöl och slå in i plastfolie. Låt sedan degen stå i kylskåpet i några dagar innan du bakar ut.

Dag 4 (eller när man inte orkar vänta längre):
Ta fram degen och skär ut en liten bit för utbakning. Låt resten av degen stå svalt tills nästa del skärs ut, på så sätt hinner inte degen bli kladdig och svårutbakad mellan gångerna. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda pepparkakorna mitt i ugnen ca 7-8 min eller tills de fått den färg du vill ha.




Julplanering

Nu har jag gjort en julplanering med allt som ska kokas och knådas till jul. Det känns lite övermäktigt nästan.

  • Pepparkakor
  • Lussekatter
  • Mandelmusslor
  • Ischoklad
  • Mesknäck
  • Polkagrisbräck
  • Mintkyssas
  • Snickers
  • Chokladkola med flingsalt
  • Rabarebermarmelad
  • Vinbärsmos
  • Svartvinbärsgelé
  • Fikonmarmelad
  • Julsnaps
Let the fun begin! ;)


RSS 2.0