Hallonsemlor

Liten seg i starten, men ett semelrecept ska minnsann få pryda min vackra blogg, dock en variant som passar mig bättre än den traditionella då jag inte är så glad i mandelmassa. Här kommer min sena hyllning till semeldagen - Hallonsemlor! Degreceptet kommer från Semlor.nu. Denna gång fick jag dock inte till min hallonmousse, den ska bli ganska hård så den går att spritsa, men det var minsann lika gott ändå även om det inte blev lika vackert!

Ingredienser:

Bullar:
ca. 20 st

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
1-2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning:
Hallonmousse


Hallon
Socker

Gör så här:


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning- Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare eller det dubbla för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, minst 30 minuter!

Medan degen jäser kan du passa på att göra hallonmoussen vars recept du hittar här! Moussen ska vara så tjock att den går att spritsa!

Ta upp degen på bakbord och dela i bitar om cirka 80 gram. Rulla till bullar och sätt av på plåt med bakplåtspapper eller smord plåt. Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

När bullarna svalnat helt:
Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med hallon o lite socker. Placera därefter "hallonsylten" i bullen.  Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Lägg på locket och pudra semlan florsocker innan servering.

Tyvärr blev inte moussen sprittsbar, men visst blev dom riktigt sockersöta ändå?




Hallonmousse

För ett tag sedan fyllde min pälsk år och då ville jag ha en minitårta med bl.a. hallonmousse. Hitta ett recept hos Min Goda Sida som fick ligga till grund :) Moussen var kalas och kommer användas fler gånger! Detta recept är ursprungligen tre gånger så stor och då en del av en jordgubbsmoussetårta - receptet hittar ni här!

Ingredienser:

1,5 gelatinblad
1,5 dl hallon
1 äggula
0,5 dl florsocker
2 dl vispgrädde

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Mixa hallonen till en slät puré. Vispa äggulor och florsocker poröst. Vispa grädden löst.

Värm en liten del av hallonpurén i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen ett i taget, smält bladen i purén. Häll den kalla hallonpurén i en stor bunke. Tillsätt gelatinblandningen i bunken under omrörning. Rör ner äggblandningen. Vänd ner grädden försiktigt och rör tills smeten är slät. Förvara kallt!

Som ni kanske förstår är de rosa på bilden min hallonmousse! ;) Receptet ovan räckte till tvålager o till lite dekoration. Hade även chokladmousse o vaniljkesella i denna gobit!



Kardemummabullar

Jag blev inspirerad av Tea till att göra kardemummabullar. Pälsk fick stå för en lektion i tvinnandet då det var nytt för mig, men jag lärde mig snabbt å fint blev det! Kardemumma är för övrigt nog det bästa jag vet, det smakar gudomligt i bullar, muffins o kakor - ja, allt!

Ingredienser:

Deg:
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning:

100 g smör (rumstemeprerat)
1 dl socker
2 msk kardemumma

Gör så här:

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare, om du som jag inte har detta så får du dig ett litet träningspass. Jag skulle rekomendera att man knådar ungefär den dubbla tiden om man gör det för hand! Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter, låt dock storleken avgöra!

Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningen. Rör samman smör, socker samt kardemumma.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt och dela den därefter i två lika stora bitar. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Sedan har jag försökt mig på en beskrivning på hur man gör, tänkte att det kanske fanns ngn mer än jag där ute som fann det svårt att förstå i ord ;)


(1) Vik ihop degen på mitten - långsida mot långsida. (2) Skär 2 cm remsor. (3) Skär två "ben" på dessa remsor som du sedan tvinnar ihop. Forma till en bulle!

Låt jäsa i ca. 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Penslabullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-8 min.

Titta så vackra dom blev!



Vanilj- och kokosbullar

Denna deg blev fantastisk att jobba med! Har nog aldrig tidigare vart så lyrisk över en deg. Vet inte om det berodde på sammansättningen, att jag änvände mig av vetemjöl special eller om det var att jag arbetade upp den så länge för hand - oavsätt vilket så var den i alla fall underbar!

Bullarna blev också tokgoda. Om man vill så skulle man ju kunna öka fyllningen en aning, men för mig blev detta alldeles lagom sött o mumsigt. Dessa bullarna rekomenderas varmt! Nu vill jag ha saft o bullkalas under ett lummigt träd o strålande sol!

Ingredienser:

Deg:
50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl mjölk
1 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning:
100 g smör
2 dl florsocker
2 dl vaniljkräm (ex. den gjord på marsanpulver)
1 dl kokos

Gör så här:


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma. Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt och socker. Tillsätt mjölet under knådning. Arbeta ihop till en smidig deg. Knåda i ungefär 15 minuter med matberedare/ degblandare, om du som jag inte har detta så får du dig ett litet träningspass. Jag skulle rekomendera att man knådar ungefär den dubbla tiden för hand, jag körde 25 min o degen blev underbar! Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter, låt dock storleken avgöra!

Under tiden degen jäser kan du förbereda fyllningen. Rör smör och florsocker vitt och poröst. Tillsätt vaniljkrämen lite i taget under omrörning, samt kokosflingorna.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt och dela den därefter i två lika stora bitar. Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Rulla ihop och skär i 1,5 cm tjocka skivor. Lägg bullarna i formar och låt jäsa i ca. 40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Penslabullarna med uppvispat ägg. Grädda dem i mitten av ugnen i 6-8 min.


Rabarbersaft

Idag blev projekt rabarbersaft klart! Har pratat länge om att göra det, o rabarbern har legat länge o väntat i frysen nu, så det var dags när jag fick två fina receptböcker på posten. Hade beställt I Mormors Berså samt I Mormors skafferi, varav den senare bl.a. innehöll detta recept. O saften blev kalas! Smaken är lite av en blandning mellan citronlemonad o rabarbersaft som skulle göra sig riktigt bra på heta sommardagar, visserligen är det långt kvar till värmen, men man kan ju drömma sig bort ;)

Ingredienser:
ca. 3 liter

3 kg rabarber
4 st citroner
50 g citronsyra
750 g socker per liter saft
Natriumbensonat

Gör så här:


Skär rabarbern i bitar och citronerna i skivor. Lägg allt i en hink och häll över hett vatten så att det precis täcks. Rör ner citronsyra. Låt stå 2 dagar, sila och mät saften. Jag lät saften rinna av i silen i ca. 2 h. Tillsätt 750 g socker per liter saft, samt natriumbensonat (läs instruktioner på paketet) och rör tills sockret löst sig. Fyll på väl rengjorda flaskor.

Min somriga saft samt underbart goda Hallonmuffins!
O visst är tulpaner bland de finaste blommorna i världen?!


Hallonmuffins

Jag slet mig ifrån att göra mina favoriter, kardemummamuffins, o bestämde mig för att det var dags för ngt nytt - Hallonmuffins! Resultatet vart undebart gott! För att få den dära typiska Café-muffin-glans känslan penslade jag dem lite när det var ett par minuter kvar i ugnen, o lite glansigare blev de allt, även om jag kanske inte uppnådde världens strålglans. Om de finns någon där ute med andra tips på glans så hojta till!

Ingredienser:

50 g rumstempererat smör
1 ½ dl socker
1 ägg
1 dl crème fraiche
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ½ tsk vaniljsocker
2-3 dl frysta hallon

Gör så här:


Rör ihop smöret och sockret med elvisp i en bunke. Rör i ägget och crème fraichen. Blanda vetemjölet med bakpulvret och vaniljsockret och rör ner i smeten.

Fördela smeten i 12 muffinsformar i papper eller i en smord muffinsbricka. Varva med hallonen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 12-15 min. Om man vill kan man pensla med lite smält smör blandat med en gnutta sirap o hunung för att få lite extra glans. Detta gjorde jag när det var ett par minuter kvar, tog ur dem, pensla o sen in i ugnen för finishen! ;)




RSS 2.0