Äpple- och kanelscones

Bläddrade i tidningen CHIC häromdagen o en underbar bild på scones dök upp o jag drömde mig direkt bort till en mysig stund med 'Afternoon tea'. Jag blev såklart sjukt sugen på att baka, men kände att jag ville göra de lite annorlunda. Pälsk fick i uppdrag o leta fram ett o det blev dessa, ett lite nyttigare allternativ från sidan nLife. Resultatet vart smaskens, saftigt o gott o pälsk gillade framför allt att det var lite mer smak (jämför med våra vanliga scones). Jag söker dock vidare efter det perfekta scones receptet ;) De sconesen jag fick i england leder ligan ännu!

Ingredienser:

2 1/2 dl dinkelmjöl
2 1/2 dl grovt rågmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3 msk honung ( flytande acasia)
0,25 dl olivolja eller rapsolja
1 ägg
2 dl kesella
1 1/2 dl grovrivet äpple, gärna rött
4 tsk kanel
2 tsk kardemumma

Gör så här:


Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, bakpulver och honung. Arbeta samman olja och ägg. Rör ner i äggblandningen, mjölblandningen och kesellan om vartannat. Tillsätt äpple, kanel och kardemumma. Smeten är ganska torr i början, men då du tillsätter det rivna äpplet så gottar de till sig ;) Rör till en slät smet. Blir den tjock så kan man späda ut med någon msk vatten. Klicka ut matskedsstora klickar på en bakplåtspapperklädd plåt, eller varför inte i någon romantisk bullform. Strö kanel över. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Mina fick vara i nästan 20, hade kanske lite för stora formar?

(Bild: Expressen)

Är du också en sucker för Afternoon tea? Checka Expressens förslag på mysiga teställen :)

Hallonpannacotta

Det råka falla sig så att min pälsk o jag fick ansvara för nyårsdesserten o efter lite Googlande så föll jag för denna. Resultatet blev strålande! Den vita chokladen var söt o hallonen sura, dvs. en perfekt kombo :) Dock föll det sig så att vi inte hade några glas som var lämpade för frakt så det blev ett par fula plastmuggar. På plats klippte vi av dem vilket resulterade i ett de föll ihop lite, men de blev också fint, på sitt sätt ;) Annars skulle jag rekomendera coctailglas. Testade de senare hos svärföräldrarna och de vart en succé. Receptet kommer från Dansukker.

Ingredienser:
4 portioner

1/4 l Hallon
½ dl hallonsaft
½ dl vatten
½ dl Dansukker Gelésocker Multi

100 g vit choklad
3 dl grädde
1 dl Dansukker Gelésocker Multi

Gör så här:

Lägg hallon i botten på 4 glas. Koka upp saft, vatten och socker. Det står inte specificerat om den skulle vara koncentrerad, men vi antog detta. Vi använde dock en hemmalagad variant vilket brukar vara lite "mildare" än dem man får tag i affären. Fördela saften över hallonen. Ställ i kylskåp för att stelna, vi lät de vara i ca. 2 h.

Lägg choklad, grädde och socker i en kastrull och smält på svag värme. Låt därefter koka i ½ minut. Ställ åt sidan för att svalna, dock inte för länge får vår erfarenhet var att de stelna o klumpa sig väldigt fort vilket gjorde de svårt att hälla upp snyggt. Fördela blandningen på gelén. Ställ hallonpannacottan i kylskåp till serveringen. Dekorera gärna me lite hallon på toppen innan servering.

 

Kanske lite vackrare i coctailglaset då delarna syns vackert, men tror denna modell skulle passa fint på halloween, pannacotta i läskig blodsplash kanske är ett passande namn?




RSS 2.0