Blåbär och vit chokladmoussetårta

Denna tårta gjorde jag till valborg och den blev kanongod. Min blåbärsmousse blev inte riktigt en 10 poängare dock och jag funderar på att det beror på att 1 liter blåbär innehåller mer vätska än vad 1 liter jordgubbar gör? Den blev lite isig på ngt sätt och blåbärssmaken kom inte fram så mycket som jag hade velat. Men som sagt, mycket god ändå, men om jag gör denna variant på blåbär igen kommer jag nog göra med denna blåbärsmousse som jag tycker är snäppet godare :)

Orginalreceptet är från Allt om mat och där använder de från början jordgubbar som sagt.

Ingredienser:
1 tårta / 8-10 bitar

1 färdig marängbotten

Vit chokladmousse

150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulpr
2½ dl vispgrädde

Blåbärssmousse
1 liter blåbär (jordgubbar i org. receptet)
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering

Blåbär
Maräng
Vit choklad

Gör så här:

Lägg marängen i en form med löstagbar kant, ca 26 sm i diamteter. Det ska vara ungefär en centimeters utrymmer kvar mellan maräng och kant så att den vita chokladmoussen kan rinna ner.

Chokladmousse: Smält choklad i bitar och smör i vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden o chokladsmeten. Vänd sedan ner chokladsmeten i resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad. Frys i ca 45 minuter så att moussen stelnar.

Blåbärsmousse: Mixa blåbären till en puré. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen av plattan och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med blåbärspurén. Vispa grädden och vänd ner den i blåbärspurén.Häll moussen över den vita chokladmoussen och jämna till. Frys tårtan i minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du garnerar den med blåbär, vit choklad och färsk mynta.
RSS 2.0