Cheesecakekladdkaka

Sprang på detta recept genom sidan Matfeed. Det var baktokig som hade gjorde denna gobit och jag vart ju helt såld efter sett den smaskiga bilden. Och snacka om att bilden gjorde kakan rättvisa! Denna kommer jag lätt baka miljontals gånger! Såååå god! Ni måste måste måste testa!

Ingredienser:

Kladdkakan:

150 g smör
1 dl kakao
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2½ dl vetemjöl

Cheesecakefyllning:

150 g cream cheese
1 äggula
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 näve styckfrysta hallon

Gör så här:

Kladdkakan:
Smält smöret i en kastrull och vispa ner kakaon. Låt svalna. Rör ihop ägg, socker och vaniljsocker. Blanda ner mjölet i i äggsmeten tillsammans med smör&kakaoblandningen. Blanda runt med en slickepott. Smöra en rund kakform med löstagbar botten. Bröa med kokosflingor. Häll ned smeten i formen.

Fyllning:
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Rör till en slät kräm/smet. Klicka fyllningen över smeten. Dra lätt med en gaffel så kakan blir lite marmorerad. Garnera med hallon och sätt sedan in i mitten av ugnen, 150grader i ca 30 minuter. Den kommer vara geggig i mitten. Låt den svalna i kylen ett par timmar, eller till dagen efter o ni har en underbart kladdig sötsur bit av himmlen. Servera med glass så blir det ännu bättre! Underbart!!



Iste med citronverbena

Som jag nämnt innan odlar jag citronverbena på balkongen och den är galet god. Surfa lite runt på internet för att få lite inspiration till vad man kunde göra med den och snubbla på Växthusmadams sida där hon gjort iste. Väldigt gott o läskande!

Ingredienser:


1 liter vatten
4 tepåsar svart neutralt te
2 limefrukter
några kvistar citronverbena
sockerdricka
is

Gör så här:

Först lägger du tepåsarna i en tillbringare och häller därefter på 1 liter kallt vatten. Låt stå i kylen i ca 1 timme och ta därefter bort tepåsarna.

Lägg i citronverbena (ju fler kvistar desto mer citronsmak). Skär upp limefrukterna i skivor och lägg i dem. Tillsätt massa is i en stor tillbringare. Häll över te och sockerdricka. Dfrick o njut!

Obs! Låt inte detta teet stå allt för länge med limefrukt o citronverbenan i. Jag fick lite över o gjorde misstaget att ha det stående tills nästa dag.. Bäskt!!! Uscha!!


Ooh, ljuva sommar!


Rabarberkaka

Åkte ut till sommarstället förra veckan och med mig hade jag ett recept från Bakdags och lite rabarber. Mitt uppe i allt märkte jag att ingredienserna sa vaniljstång, men det fanns inte med i beskrivningen, så jag improvisera! Resultatet blev mumma. Riktig sommarkaka!

Ingredienser:

Smet:
75 g smör
1 ägg + 3 äggulor
1 ½ dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
500 g rabarber
1/3 dl strösocker
½ vaniljstång

Maräng:
3 äggvitor
1 dl strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna något. Vispa ägg + äggulor med socker. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke. Vänd ner i äggsmeten växelvis med smöret. Täck en rund form med löstagbarakanter med bakplåtspapper (24cm i diameter). Häll i smeten i formen. Skölj och skär rabarberna i centimeter tjocka bitar. Täck smeten med rabarberbitarna, tryck ner lätt. Blanda upp vaniljstångens innehåll med sockret och strö det över rabarbern. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min.

Vispa äggvitor till ett fast skum. Tillsätt socker, vipsa igen till en seg och glansig smet. Ta ut kakan ur ugnen och bred på marängen. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ca 20 min. Eller tills marängen har fått färg. Pass på! I min ugn gick det väldigt fort :)



Grön potatis- och avokadocheesecake


Alla sveriges högtider kan tyckas flyta ihop lite i varandra matmässigt. Ägg, sill, köttbullar är i alla fall ngt som har smygit sig in både i juletider, påsk och midsommar. Jag vill smyga in mina egna traditoner och här kommer ngt som för mig och min familj har blivit en återkommande tradition runt midsommar som är superuppskattad vilken mun den än inträder.

Den gjorde först entré genom en av Arlakökets små tidningar och nu 10 år senare är den fortfarande kvar som en liten sommarfästing som bitit sig fast. Lova mig nu att ni testar! Mums mums!

Ingredienser:
8-10 bitar

125 g mörkt bröd, vi anväder alltid kavring
50 g smör
500 g kokt potatis
2 avokado
175 g fetaost
1 dl Arla Köket Kesella kvarg
1 dl Arla Köket crème fraiche franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1/2-1 tsk sambal oelek

Garnering som t ex
timjan, basilika
eller gräslök

Gör så här:

Finfördela brödet i matberedare eller finhacka för hand. Smält smör och blanda med brödsmulor. Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och ställ i kyl.

Skala potatis. Dela och kärna ur avokado (det är viktigt att advokadon är mogen annars blir det så gryning). Mosa eller hacka potatis, avokado och 2/3 av fetaosten grovt. Blanda med kvarg, crème fraiche, vitlök, salt och sambal oelek. Smaka av efter behag, lite extra vitlök eller sambal oelek är aldrig fel enligt mig.

Lägg i pajformen och släta till ytan. Täck med plastfolie. Låt stelna i kyl 1-2 timmar. Garnera med färska örter eller vackra gräslöksblommor och smula över resterande fetaost.



Lite matigare!

Tänkte börja lägga upp lite matigare recept, lite personliga favoriter, men kanske en och annan nyhet som man springer på. Mest fokus kommer dock ligga på mina älskade kakor. Men det finns ju en del gott som inte innehåller socker som jag känner att jag bara måste dela med mig av. Hoppas ni inte misstycker! :)

Om jag ska vara riktigt ärlig så är ju faktiskt mat ibland preeeecis lika gott som en chokladig kladdkaka eller krämig pannacotta!


Daimglass

Till Månadens Sötsak hos Söta Saker vill jag bidra med denna oerhört lätta läckerhet som för mig är ett riktigt barndomsminne. När jag var liten och vi åkte ut till vår sommarö köpte vi alltid med oss vaniljvisp o daim för att göra egen glass. Min mamma gillar egentligen inte godis, men daim är hon på ngt sätt väldigt förtjust i, pricis som jag.. fast jag gillar ju allt sött, hihi!

Ingredienser:

1 st Milda Vaniljvisp (2,5 dl)
1-2 st dubbel daim

Gör så här:


Vispa upp vaniljvispen ganska hårt o fluffigt. Hacka o blanda i daimen, eller kanske någon annan läckerhet? Häll de i en plastburk med lock, Ikeas matlådor DISTANS passade alldeles utmärkt till detta märkte jag, men när jag var liten använde vi sånna där avlånga brödformar. Tänk bara på att försluta med plastfolie eller ett lock.  Frys i ca. 5 timmar. Ät o njut!

På bilden har jag strösslat på citronverbena, en tokgod ört som borde finnas i alla köksträdgårdar!




RSS 2.0