Bananpannkakor

Var sugen på ngt gott nu på fredagsmorgonen och passande nog hade en kollega tipsat mig om bananpannkakor igår. Då jag hade lite glömda bananer var det ju perfekt! Enligt henne hade hon fått inspiration från ett veganrecept. Själv valde jag att blanda ihop lite på måfå av det jag hade hemma å det blev riktigt bra. Nu är jag proppmätt!

Ingredienser:
1-2 pers (beroende på hur hungrig du är)

2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 st små bananer
1 msk smör

ev. mer smör till stekning

Gör så här:


Blanda de torra ingredienserna i en skål. Rör ner mjölken och rör om till en slät smet. Mosa bananerna och tillsätt dem i smeten. Smält smöret i stekpannan o rör ner i smeten. Grädda pannkakorna så de blir gyllengula.

Servera gärna med lite blåbär. Blåbärens syrlighet o pannkakornas söttma var mums mums!


En ruta ren lycka!

För ett sockermonster är detta drömmen. Mörk choklad är numera ett stående inslag i min kvällsrutin, vet inte vad jag skulle ta mig till utan min ruta av ren lycka!

Här är en tävling som kan bidra till mer lyckokvällar i mitt liv! Mmm, marabou!




Daimpaj

Här kommer ytterliggare ett av de bakverk jag skapade till min bror och min far och detta blev min favorit. Receptet kommer från Hallon & Blåbär. Daim är nog bland de bästa som finns, så en kaka med det i eller på, går ju inte att misslyckas med. Detta är ett riktgti bra bevis för det. Ni måste testa!

Vad jag tänkte på när jag gjorde denna var att pajskalet kryper ner en bit så det var på gränsen till att fyllningen fick plats inom ramarna så att säga. Så hett tips, tryck upp skalet ordentligt på kanterna :) (Hallon & blåbär har förresten en alldeles finfin bild på hur det ska se ut när det är ordentligt uttryckt)

Ingredienser:


Pajbotten:


2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula

Fyllning:

2 ägg
1 ½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
1 dubbeldaim

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Hacka ihop mjöl, socker, smör och äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, gärna en löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.

Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Hacka daimen och strö över den nygräddade pajen. Låt kallna. Servera med grädde.

 

Okej, jag vet att bilden inte direkt får det att vattnas i munnen på en, men jag lovar - den är tokgod! Jag tror jag åt upp halva själv ;)


Marängtårta

Fick besök av mamma och hennes vän häromdagen. Mamma hade skvallrat att jag gillade att baka så jag fick ju svänga ihop ngt. Enligt mamma var maräng en av hans stora favoriter så det fick bli en marängtårta. Och den blec så vacker!

Recept och idé tjuvade jag från bloggen I Nadjas kök. Hennes blev mycket finare än min, men lite nöjd är jag nog ändå ;)

Ingredienser:

Marängsmet:

4 äggvitor
2, 5 dl strösocker
ev. karamellfärg

Tårtfyllning
(allt är ungefärligt så ta vad som krävs för just din tårta):

5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 liter bär
strössel till garnering

Ingredienser:

Vispa äggvitor och socker i en skål över sjudande vattenbad tills den blir luftig och fast smet. Rör i lite karamellfärg om du vill ha lite färg på marängerna.

Spritsa eller klicka sedan genast ut marängen i tre bottnar. Precis som Nadja rekomenderar så ritade jag i förväg ut mallar på bakplåtspapperet. Jag ville bara ha en liten tårta, men enligt min källa ska smeten i alla fall räcka till bottnarna ca 22 cm, ca 17 cm och ca 13cm.

Grädda dem sedan i 100 grader i 1 till 1,5 timme. Låt sedan marängen torka i eftervärmen. Ju längre tid desto torrare och fastare. Ha gärna luckan på glänt tills marängen svalnat helt.

Sedan är det bara att bygga ihop din marängtårta med vispad grädde och bär. Lycka till!


Rabarberkräm med vaniljglass

Här kommer att recept från tidningen Laga Lätt som vi testade på middagen i fredags. Den blev helt otroligt god! Det var en perfekt kombination av sött o surt med en liten touch av mina älskade kardemummakärnor. Om ni ska testa ett recept med rabarber i sommar, låt det bli detta! Helt enkelt underbart! Vill ha mer!

Ingredienser:

6 rabarberstjälkar (500 g)
0,5 dl strösocker
2 tsk potatismjöl
1 dl vatten
1/2 citron
4 kulor vaniljglass
2 krm mortade kardemummakärnor

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader. Skölj o skiva rabarbern i små bitar. Blanda rabarber, socker, potatismjöl och vatten. Pressa tillsist över citronjuicen. Fyll fyra små ugnssäkra formar med blandningen. Här var vi lite skeptiska för blandningen var väääldigt lös, som vatten med rabarber, men inte att oroa sig! Baka mitt i ugnen i ca 25 min o *poff* så har ni en underbart krämig rabarberdessert!

Servera krämen med en kula vaniljglass och strössla över kardemumma. Yummy!


Den chokladiga kladdkakan

Här kommer ytterliggare ett av de höjdarrecept jag fått med mig från min praktik. Detta är en riktigt mäktig kaka som alla chokladälskare kommer att älska.

Ingredienser:

200 g mörk blockchoklad
2 dl socker
0,75 dl vetemjöl
200 g smör
4 ägg

Till form o garnering:

Farinsocker
50 g mörk blockchoklad

Gör så här:

Smält smöret och ta bort kastrullen från plattan. Smält ner chokladen i smöret så det blir till en fin massa. Blanda ner socker och mjöl. Rör om.

Separera äggvitorna från äggulorna. Häll ner äggulorna o chokladsmeten. Vispa äggvitorna hårt, man ska kunna vända skålen över huvet ;) Vänd ner äggvistorna försiktigt i smeten.

Smöra en form och ströa den med farinsocker (vanligt socker går bra). Ha i smeten och strö även lite socker på smeten i formen. Grädda i 175 grader i ca. 20 min. Låt svalna.

Smält mörk blockchoklad i mikron och pensla ett tunt lager över den färdiga kakan. Serveras med grädde!
Hett tips, den är godast dagen efter!



RSS 2.0