Blåbär och vit chokladmoussetårta

Denna tårta gjorde jag till valborg och den blev kanongod. Min blåbärsmousse blev inte riktigt en 10 poängare dock och jag funderar på att det beror på att 1 liter blåbär innehåller mer vätska än vad 1 liter jordgubbar gör? Den blev lite isig på ngt sätt och blåbärssmaken kom inte fram så mycket som jag hade velat. Men som sagt, mycket god ändå, men om jag gör denna variant på blåbär igen kommer jag nog göra med denna blåbärsmousse som jag tycker är snäppet godare :)

Orginalreceptet är från Allt om mat och där använder de från början jordgubbar som sagt.

Ingredienser:
1 tårta / 8-10 bitar

1 färdig marängbotten

Vit chokladmousse

150 g vit choklad
½ msk smör
2 äggulpr
2½ dl vispgrädde

Blåbärssmousse
1 liter blåbär (jordgubbar i org. receptet)
4 gelatinblad
3/4 dl vatten
1 dl strösocker
2½ dl vispgrädde

Garnering

Blåbär
Maräng
Vit choklad

Gör så här:

Lägg marängen i en form med löstagbar kant, ca 26 sm i diamteter. Det ska vara ungefär en centimeters utrymmer kvar mellan maräng och kant så att den vita chokladmoussen kan rinna ner.

Chokladmousse: Smält choklad i bitar och smör i vattenbad. Ta bort från värmen och rör ner en äggula i taget. Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden o chokladsmeten. Vänd sedan ner chokladsmeten i resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och se till att den blir jämnt fördelad. Frys i ca 45 minuter så att moussen stelnar.

Blåbärsmousse: Mixa blåbären till en puré. Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp vatten och socker. Dra kastrullen av plattan och låt gelatinbladen smälta i sockerlagen. Låt svalna. Blanda med blåbärspurén. Vispa grädden och vänd ner den i blåbärspurén.Häll moussen över den vita chokladmoussen och jämna till. Frys tårtan i minst 4 timmar. Låt tårtan tina i rumstemperatur i ca 30 minuter innan du garnerar den med blåbär, vit choklad och färsk mynta.



Kommentarer
Postat av: Linda - Cupcakefluffan

Så gott, synd att blåbärsmoussen inte blev en tiopoängare, för det är ju annars himla gott

2011-05-06 @ 21:39:05
URL: http://cupcakesfluffan.blogspot.com/
Postat av: Charlottes matblogg

Ser jättegott ut, jag älskar verkligen blå bär. Det du skulle kunna göra är att värma lite blåbärspurre, ca 3 msk, med sockret och sedan smälta gelantinet i där. Börja då med att smälta sockret och sedan läggga ner blåbärspurrén. När väl sockret smält behöver det ju inte vara så varmt för att gelantinet skall smälta. Då tror jag att den inte blir så isig.

Lycka till!

2011-05-15 @ 10:31:17
URL: http://vinomat.blogg.se/
Postat av: Emilia

Detta låter verkligen inte fel. Säger som föregående talare, tråkigt att inte moussen blev 100% perfekt. Spanade in den andra moussen och den låter ju helt förträffligt god!

2011-05-19 @ 12:24:16
URL: http://kondiskakan.blogg.se/
Postat av: sloarez - Passion for photo

Hejhej, ville bara kika in och säga att du har en jätte fin blogg! Kram :)

2011-07-25 @ 15:33:29
URL: http://sloarez.blogg.se/
Postat av: Helena Ljunggren

Åh så gott och fräscht det låter!

2011-10-21 @ 20:37:37
URL: http://www.helenaljunggren.com/
Postat av: resume

In my opinion such kind of cakes are really tasty!

2012-03-02 @ 11:51:56
URL: http://cvresumewriters.com/
Postat av: Emilia

Den ser jättegod ut!

2012-04-12 @ 12:34:38
URL: http://emiliavj2.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback